Trdelník jsem poprvé ochutnala na vánočních trzích. Dávám si je tam každý rok, je to tradice. Akorát mě mrzelo, že si na trdelníku nemohu jinak pochutnat. Nejsem z Prahy a u nás ho nikde neprodávají.

Letos ani nevím, jestli nějaké vánoční trhy budou, doufám že ano. Alespoň nějaká radost by nám mohla zůstat😊. Zkusila jsem to a zjistila jsem, že udělat si doma trdelníky není vlastně nic těžkého. Vždycky sem trdelník brala jako něco, co si dám jednou za rok a teď si je můžu dát klidně každý den. Miluju ten pocit a miluju trdelník!

 

 

Suroviny:

  • 500g polohrubé mouky
  • 250g vlažného mléka
  • 80g másla
  • 40g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)

Na obalení:

  • 2 bílky (zbydou vám z těsta)
  • 95g krupicového cukru
  • 5 gramů mleté skořice

 

Pomůcky: Zavařovací sklenice, alobal

 

Postup

Z vlažného mléka, lžičky cukru a sušeného droždí udělejte kvásek. Metličkou droždí dobře rozmíchejte a nechte 10 minut (nezakrývejte).

Přidejte rozpuštěné máslo, mouku, 2 žloutky a moučkový cukr. Vypracujte těsto.

Těsto nechte 1 hodinu kynout.

Poté těsto rozdělte na 12 kousků. Z každého vyválejte hada.

Utrhněte si dostatečně velký kus alobalu, položte na něj sklenici a zabalte. Alobal musí přesahovat sklenici (horní část zandejte dovnitř sklenice a dolní zmáčkněte ke dnu.

Vyválejte hada, přiložte ho ke sklenici a namotejte. Aby těsto drželo, tak sklenici s těstem několikrát poválejte. Pokračujte se zbytkem těsta.

Každý trdelník potřete rozšlehaným bílkem a obalte ve skořicovém cukru. Skořicový cukr dejte do talíře, trdelník potřete bílkem a hned obalte v cukru. Stačí lehce projet cukrem, není třeba tlačit.

Postavte na plech vyložený pečícím papírem. Vyjde vám to na 2 plechy.

 

Pečte na 180 stupňů dozlatova – 10-12 minut. Plech jsem dala na 2 nejnižší rošt, aby se trdelníky nepřipálily. Pekla jsem s horním a dolním ohřevem bez větráčku.