Máme doma novinku – topinkovač. Je to jako závislost – ochutnali jsme první topinku a od té doby to jede jak na běžícím pásu:-D.
Na Silvestra jsme si s Jardou chtěli společně zavařit, a nakonec jsme se rozhodli právě pro topinky. Byla to improvizace asi jako všechno naše společné vaření. Dopadlo to skvěle a moc jsme si pochutnali.
Říkala jsem si, že hodně lidí má doma topinkovač anebo o jeho koupi uvažuje, ale neví jaké recepty z topinek udělat. Proto jsem se rozhodla, že zkusím dát dohromady takovou menší kuchařku – Recepty z topinkovače. Postupně pro vás budu mít další zajímavé recepty a až jich bude dost, dám to nějak dohromady.
Zatím tedy tyto Silvestrovské topinky
V čem je lepší topinkovač oproti pánvi?
Schválně jsem zkusila připravit topinky i na pánvi a porovnat je. Co jsem zjistila:
- Na topinkovači si můžete vybrat z různých stupňů propečení topinky. Ten můj má na výběr 5 stupňů – na ten pátý je podle mě topinka už opravdu hodně upečená, ale třeba k masové směsi na Ďábelské topinky se takhle upečené topinky hodily. Nejčastěji využívám stupeň 3 a 4.
- U pánve je dost těžké odhadnout, jak upéct topinku akorát. Stačí chvilka a jsou připálené. V topinkovači uděláte topinky pokaždé stejné.
- Topinkovač opéká chleba rovnoměrně, a hlavně na sucho.
- Nemusíte se o nic starat – vložíte chléb, po cinknutí vyndáte a dáte další. Jedna várka trvá cca minutu.
- Je to rychlé – jelikož se opékají obě strany najednou, je to rychlejší než na pánvi
- Podle mě je to i zdravější – stačilo mi, jak mi v hospodě vždycky přinesli na uhel spálenou topinku. Vidím to i v kuchyni mých kamarádů – často topinku neuhlídají a chleba musí buď vyhodit nebo ho jí i s těmi černými kousky. U topinek z topinkovače nastavuji střední stupeň propečení a topinky jsou vždy křupavé, dohněda upečené, ale rozhodně ne černé. Za mě je to tedy zdravější.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 4 plátky světlého toastového chleba
- Krémžská hořčice (nebo kečup)
- 4 plátky šunky s vysokým obsahem masa (90% a více)
- 4 plátky cherry rajčátek
- 4 plátky plátkového taveného sýra
- Moravanka – nakládané zelenina
Postup
Topinky udělejte v topinkovači – nastavte ho na stupeň 3, tedy střední propečení.
Každou topinku potřete krémžskou hořčicí nebo pokud jí nemáte rádi kečupem.
Na to přijde plátek šunky, plátky cherry rajčátek a pak plátkový sýr.
Moravanku vyndejte z nálevu, nechte okapat a nakrájejte na menší kousky. Okurku nakrájejte na tenké plátky, feferonku na malé kostičky (je dost pálivá) a se zbytkem zeleniny posypte topinky. aa
Moravanku můžete dát pod sýr anebo na něj, jak chcete. Pravda je, že když se sýr trochu rozpustí, zeleninu zakryje a nic pak nepadá při jídle.