Další chilli recept je tady! Pasta z červených chilli papriček, v mém případě kajenských ale jde to i ostatními druhy. Je to skvělý způsob, jak zpracovat úrodu ze zahrádky. Chilli papriky jsme si začaly pěstovat kvůli jejich vysoké ceně. Na trzích to ještě jde, ale když jste pak odkázaní na obchody je to docela masakr. Pár jich mám za oknem a zbytek na zahrádce. Pastu z chilli papriček používám do omáček, pečených jídel, marinád, pomazánek…zkrátka všude tam kde byste normálně použily mleté chilli nebo kajenský pepře. Výhoda je, že se okamžitě rozmíchá a hned víte, jestli máte přidat nebo ne. Když přidáváte mleté chilli, snadno se stane, že správné množství neodhadnete a z tak akorát pálivého jídla vám bude do breku (a to doslova). Pasta vydrží měsíc v lednici nebo pro delší trvanlivost můžete chilli pastu zavařit.
Použitím různých druhů chilli můžete docílit různé intenzity pálivost, rozmyslete se jak pálivou pastu chcete a podle toho vyberte jaké chilli použijete.
SurovinY
- 100g červených chilli papriček (já jsem měla kajenské, podle použitých paprik bude pasta méně nebo více pálivá)
- 3 lžíce olivového oleje*
- 1 a 1/2 lžičky mořské soli
- 1 lžička octa
*jako náhradu použijte slunečnicový
Příprava
- Celé chilli papričky zalijte vroucí vodou, zakryjte a nechte 60 minut namáčet.
- Vodu slijte a papriky dejte na prkénko. Od teď začíná zóna: zákaz sahání do očí, nosu nebo kamkoliv byste si chtěli sahat. Asi si dovede představit, že to není nic příjemného😊 Nejdříve se zbavte stopky a pak papričky rozkrojte na půl. Pro méně pikantní pastu semínka vyřízněte. Já jsem je tam nechala, aby byla pasta pěkně ostrá😊
- Papričky nakrájejte na kostičky a přesypte do mixéru. Přidejte olej, ocet, sůl a koření. Rozmixujte do hladké pasty (vodu nepřidávejte, nanejvýš trochu oleje ale nemělo by to být třeba). Pro velice jemnou pastu můžete paprikovou pastu přepasírovat.
- Rozmixované papriky nalijte do malého hrnce nebo pánve. Přiveďte k varu a zahřívejte 2-3 minuty za stálého míchání. Pasta ztmavne a zároveň lehce zprůhlední.
- Pastu přelijte do čisté sklenice.
Použití: do omáček, dresingů, pomazánek, asijských jídel… Přidávejte postupně, dokud s chutí nebudete spokojeni. Dodá jídlu sladkokyselou pálivou chuť.
Pro delší trvanlivost:
Pastu nalijte do suchých vyvařených sklenic. Vložte do 85 stupňové vody a sterilujte 15 minut. Poté opatrně vytáhněte z vody a nechte na utěrce vychladnout
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 2 týdny
Zavařená:
Skladování: v chladu na tmavém místě
Trvanlivost: 1 rok