Nepečené kuličky s příchutí italského dezertu tiramisu. Vlastně v nich najdete většinu surovin, které se na tiramisu používají: cukrářské piškoty, mascarpone i kávu. Stačí jen vše smíchat a během chvilky mám hotovo. Tiramisu kuličky můžete polít hořkou čokoládou nebo je jen obalit v hořkém kakau. Když není času nazbyt jsem ráda za tyhle rychlé recepty, při kterých nemusím zapínat troubu.
Surovin
- 180g dlouhých cukrářských piškotů (18 kusů)
- 150g mascarpone
- 50g moučkového cukru
- 2 lžíce vody
- 1 lžička instantní kávy
- +hořká/mléčná čokoláda nebo čokoládová poleva na polití (cca 100 gramů) nebo hořké kakao na posypání
Příprava
- Piškoty rozmelte na prášek. Můžete použít robot nebo je jen rozválet válečkem.
- Namleté piškoty dejte do misky, přidejte mascarpone a prosátý moučkový cukr (hrudky tam nechceme).
- V rychlovarné konvici uvařte vodu a do malé misky odeberte 2 polévkové lžíce vody. Přidejte lžičku instantní kávy a promíchejte.
- Kolik přidáte do směsi kávy je jen na vás, podle toho budou mít kuličky více či méně výraznou kávovou chuť. Já jsem použila 1 a půl lžíce.
- Ze všech surovin vypracujte těsto. Rovnou můžete začít tvořit kuličky. Před politím dejte kuličky na chvilku do lednice, aby se trochu zpevnily. Stačí tak 15 minut.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce a postupně v ní všechny kuličky obalte. Pokládejte je na pečící papír, kuličky z něj půjdou bez problému sundat.
Varianta bez čokolády: kuličky obalte v hořkém kakau.
Poznámka: Kuličky obaluji v čokoládě pomocí dvou vidliček a po namočení je na vidličce nechám ještě chvilku okapat. Okapané kuličky pod s sebou nemají kolo z čokolády. Jde to ale udělat i tak, že po polití a krátkém odstátí kuličky přendáte na jiné místo na papíře. Čokoládového kola se tak zbavíte také.
Další recepty na vánoční cukroví: