Italský dezert tiramisu si také můžete připravit po jednotlivých porcích do skleničky. Vypadá to nádherně a vám odpadne krájení a nandávání dezertu na stůl. Stačí jen vzít skleničku z lednice a pustit se do něj.
Suroviny
Na 4 sklenice:
Krém:
- 250g mascarpone
- 120ml smetana ke šlehání (vychlazená)
- 30g moučkového cukru
- 3-5 lžic vaječného likéru
Kávové piškoty:
- 15 dlouhých cukrářských piškotů
- 90ml vroucí vody
- 1 a ½ lžíce instantní kávy
- 1 lžíce cukru (volitelné)
Na ozdobu:
- 250ml smetany ke šlehání (vychlazené)
- 30 g moučkového cukru
- Hořké kakao na posypání
Příprava
Krém:
- Mascarpone smíchejte s cukrem a vaječným likérem.Vaječný likér perfektně nahradí žloutky, které se jinak do tiramisu dávají. Vaječná chuť zůstane aniž byste museli použít syrová vajíčka. Dávám 5 lžic, ale pro méně výraznou chuť alkoholu dejte klidně jen 1 lžíci nebo alkohol úplně vynechte.
- Vychlazenou smetanu vyšlehejte do tuha, ale ne úplně. Přidejte mascarpone s cukrem a ještě 30-60 sekund šlehejte.
Kávové piškoty:
- Vroucí vodou zalijte kafe. Pro sladší chuť přidejte cukr a promíchejte. Kávu nechte vychladnout abyste si nepopálily prsty.
- Piškot namočte z obou stran v připravené kávě. Nenechávejte ho ve směsi dlouho, stačí ponořit a hned vyndat. Pak ponořit i druhou stranu.
- Do sklenice nejdříve položte namočené piškoty. Ideální jsou průhledné sklenice. Do každé sklenice jsem dala dvě piškotové vrstvy po 2 piškotech a 2 vrstvy krému. Vždy namáčejte piškoty až před použitím, ne najednou jinak by se s nimi špatně pracovalo. Piškoty nalámejte tak aby se dobře vešly do sklenice.
- Na piškoty nastříkejte krém, který uhladíte do roviny. Následují piškoty a pak poslední vrstva krému. Postup opakujte s dalšími sklenicemi, dokud nespotřebujete všechen krém a piškoty. Krém můžete do sklenice stříkat sáčkem s ustřihnutým rohem nebo jen tak nandávat lžící.
- Studenou smetanu ke šlehání vyšlehejte, dejte ji do zdobícího sáčku a ozdobte s ní všechny sklenice.
- Na závěr tiramisu ozdobte hořkým kakaem. Dejte ho do sítka a prosijte.
- Tiramisu můžete rovnou podávat, ale nejlépe chutná po 3-4 hodinách. Krém i šlehačka ztuhnou a chutě se perfektně propojí.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny
Další tiramisu recepty:
Tiramisu (klasické, do formy): https://www.zijemehomemade.cz/tiramisu/
Nepečené tiramisu kuličky: https://www.zijemehomemade.cz/tiramisu-kulicky/
Další sladké recepty do skleničky:
Jahodová panacotta: https://www.zijemehomemade.cz/jahodova-panacotta/
Malinová panacotta: https://www.zijemehomemade.cz/malinova-panacota/