Nevíte, co si dát k snídani? Tuhle otázku si kladu docela často.
Nepatřím mezi lidi, kteří jedí stále to samé dokola. Ráda to střídám. Proto jsem dala dohromady seznam tipů, co si připravit ke snídani. Najdete tam slané i sladké (i když já jsem na sladké, takže spíše to sladké), zdravé i méně zdravé recepty, veganské i bez lepku. Je to prostě taková všehochuť:-).
Banánové muffiny si můžete upéct den předem a snídani máte hotovou . Jen tak, polité čokoládou anebo s arašídovým máslem? S džemem jsou také vynikající.
Pro zobrazení receptu klikněte na název daného receptu.
Tenhle recept pochází z ajurvédské kuchyně. Je to lehká sladká snídaně z rýže a mléka.
Pizza k snídani? Ano, přesně tak! Korpus je totiž z těsta na musli tyčinky, omáčka je z lesního ovoce a namísto sýra a šunky je další ovoce.
Ultra tenké palačinky plněné cheesecake náplní. Nebo je můžete naplnit tvarohem, jahodovou omáčkou, nutellou, banánem a šlehačkou…čímkoliv, co máte rádi.
Nutellové toasty tu rozhodně nesmí chybět. K tomu hrnek kakaa a snídaně je během chvilky hotová:-). Touhle snídaně potěšíte nejen děti…
Další tenké palačinky plněné ovocnou omáčkou. Tentokrát francouzské Galletes – palačinky s pohankovou moukou. .
Americké lívance se těm českým moc nepodobají. Jsou měkké, vláčné a hlavně se smaží úplně bez tuku! Právě díky tomu mají krásně hladký zlatý povrch. Vychutnat si je můžete s ovocnou omáčkou, nutellou, šlehačkou, zmrzlinou a na dalších tisíc způsobů.
Pohár s tsampou – to je pražený ječmen (více o tsampě v článku). Tento pohár vás zasytí, protože obsahuje hodně vlákniny a dodá vám energii na celé dopoledne. Tsampa je velice zdravá, pokud ji ještě neznáte, určitě stojí za zařazení do jídelníčku.
Další recept z ajurvédské kuchyně – jogurtová rýže. Zdravá sladká snídaně i když možná trochu netradiční.
Tenhle puding z Many (hotové jídlo v prášku) vám dodá dostatek energie na půlku dne. Obsahuje všechny potřebné živiny, které naše tělo potřebuje. Více o Maně a o tom, jak si z ní připravit tenhle malinový puding se dozvíte v článku.
Tapioka puding z modrou spirulinou
Tahle snídaně potěší nejen vaše bříško, ale i vaše oči. Tapioka puding je obarvený modrou spirulinou a tak bude mít vaše snídaně krásně modrou barvu. Tohle barvivo je zcela přírodní a dodá snídani příjemně osvěží.
Pečené müsli s borůvkovým mlékem
Pečené müsli s kousky čokolády a k tomu mléko rozmixované s borůvkami. Téhle snídani nikdo neodolá.
Další recept na lívance. Ono je těch lívanců tolik druhů…snad je jednou vyzkouším všechny. Tyhle jsou z tsampy (prášek z praženého ječmene) a hodí se k nim ovocná omáčka nebo třeba tvaroh.
Tak takhle snídaně bude pěkně barevná. Recept na dvoubarevný tapioka puding vám po ránu udělá úsměv na rtech.
Tapioka puding potřetí a teď už naposledy. V tomhle pudingu je ibišek, který má vysoký obsah vitaminu C. Na tomhle pudingu si tedy nejen pochutnáte, ale ještě tím posílíte vaše imunitu.
Kávový chia puding se šlehačkou
Kávový puding a k tomu šlehačka. Tahle snídaně je vlastně takové 2 v 1 – je to káva i snídaně. Pořádně vás nakopne do nového dne a ta chuť! Počkejte, až ochutáte…to je dobrota.
Lívance z tvarohového těsta a k tomu tvaroh, džem nebo třeba melasa? Další recept na lívance, které všichni tak rádi snídáme. Lívanců není nikdy dost:-D
Zdravá snídaně z datlí. Datle jsou skvělým zdrojem energie a taky jsou slaďoučké i bez přidání cukru. Po téhle snídani v práci určitě usínat nebudete.
Tenhle recept pochází z indické kuchyně. Halva je sladké jídlo z nastrouhané mrkve a mléka. Někdy se do ní přidávají i rozinky nebo oříšky (třeba pistácie). Já jsem si tuhle snídani zamilovala. Připravím si jí večer, abych se s ní ráno nemusela vařit. Jestli chcete vyzkoušet něco nového, ochutnejte halvu, je vynikající.
Chia puding s černým čajem Earl grey. Opět takové 2 v 1. Ráda si k snídani dám hrnek černého čaje, tak jsem si řekla, že to spojím. Chia semínka jsou zdrojem energie a vlákniny, čaj vás také povzbudí…to bude energie:-).
Máte doma pár banánů? Udělejte z nich banánové lívanečky. Nejlepší jsou pěkně zralé banány, ty jsou nejsladší.
Rýžová kaše s rybízovou omáčkou
Bezlepková snídaně z rýže. Rýžovou kaši jsem podávala s rybízovou omáčkou, ale dá se k ní přidat prakticky cokoliv. Můžete ji ozdobit čerstvým ovocem, oříšky, kakaem, ghítelou…opět plno možností, které můžete střídat.
Krupicová kaše k snídani je prostě klasika. Kaši mi dělala moje babička, vždycky se na tuhle snídani strašně těším. Můžete jí posypat kakaem a polít máslem anebo sáhnout po ghí. Skvělá je i ghítela, hořká čokoláda nebo skořicový cukr.
Quesadilla s banánem a ghítelou
Tortilly plněné banánem a ghítelou. Vynikající snídaně na které si pochutná celá rodina. Místo ghíteli lze použít arašídové máslo nebo nutellu. Prodávají se i celozrnné pšeničné tortilly, kdo bych chtěl snídani ještě zdravější.
Recept na krupicovou kaši z hrubé mouky. Když babičce došla krupička, sáhla po hrubé mouce. Doma to střídáme – někdy používám krupičku a někdy hrubou mouku. Já mám nejraději kaši se skořicovým cukrem, Jarda zase jedině s kakaem a máslem.
S klasickou žemlovkou by se asi nikomu ke snídani dělat nechtělo, proto jsem recept trochu upravila. Tuhle žemlovku „upečete“ za pár minut.
Pečené banánové tyčinky s vlašskými ořechy. Původně to byl recept na Monkey bread, já jsem chtěla něco k snídani, tak jsem z těsta upekla malé tyčinky. Jsou skvělé i samotné, ale ještě lepší s arašídovým máslem, čokoládovou polevou nebo nutellou.
Pohanková kaše připravená za studena. Máte doma pohanku a nevíte, co z ní máte udělat? Vyzkoušejte tuhle snídani.
Udělat si doma musli tyčinky není nic těžkého. Tyhle tyčinky jsou nepečené se sušenými meruňkami. Příprava zabere jen pár minut, pak už je jen stačí dát ztuhnout do lednice.
Banánové palačinky ze 2 surovin
Recept na palačinky ze dvou surovin – banánů a vajec. Jednoduchá zdravá snídaně, kterou si můžete dát jen tak anebo s arašídovým máslem, čokoládou či ovocem.
Další recept na skvělé tyčinky, tentokrát čokoládové. Někdy je ještě polévám čokoládou.
Jestli chcete vyzkoušet domácí musli tyčinky, tak tady je ještě pár dalších receptů. Všechno jsou to velice jednoduché a rychlé recepty. Dají se vyrobit i do zásoby a zamrazit. V mrazáku vám vydrží minimálně 6 měsíců. Stačí je večer vyndat z mrazáku a nechat v lednici povolit.
Vynikající pohár z jogurtu, ovesných vloček a hrušek.
Tortilla plněná vajíčky a sýrem. Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších snídaní. Burrito si můžete vzít i na cestu, stačí ho zabalit do alobalu.
Tak to byly tipy. A co snídáte vy? Napište do komentářů, ať máme další inspiraci:-).