O Vánocích se hodí každá minuta, a tak jsem si začala připravovat už koncem října směsi na přípravu vánočního cukroví. Nemusím se pak stresovat, že mi došly vlašské ořechy nebo jiná surovina a také si tím zkrátím dobu kterou nad přípravou těsta strávím až je budu péct.

Tyto směsi si můžete připravit nejen na vanilkové rohlíčky, ale i na další druhy cukroví. Vhodné jsou ty druhy, kde je hodně sypkých surovin, které se nezkazí anebo recepty, kde se kromě sypkých přidává jen jedna nebo dvě další suroviny – například tuk, mléko nebo vajíčko. V případě těchto rohlíčků je to máslo a žloutky. Zatím je to jen taková zkouška, ale příští rok bych si chtěla připravit různé směsi na přípravu pečeného i nepečeného cukroví. Podle mě je to skvělý nápad. Vždyť takové směsi se v obchodě prodávají za nemalé peníze! Já ale volím sklenice jako obal, takže nevzniká žádný odpad navíc. 

Začneme tedy vanilkovými rohlíčky a doufám, že toho pro vás budu mít příští rok více:-). 

Suroviny

  • 240g hladké mouky
  • 120g mletých vlašských ořechů
  • 60g moučkového cukr

,Příprava

Všechny suroviny smíchejte a uložte do uzavíratelného obalu – používám zavařovací sklenice. Sklenice samozřejmě musí být čisté a hlavně také suché. Ořechy jsem namlela v ručním mlýnku najemno. 

 Sklenici označte etiketou a napište na ní, o jakou směs se jedná, co se má do ní přidat a na kolik cukroví péct (postup je níže). Můžete udělat i větší dávku, pak nezapomeňte upravit množství surovin, které máte přidat. Nebo zvolte více menších sklenic a 1 sklenice bude 1 těsto. Záleží na vás:-).

 

Použití

  • 1 směs na přípravu vanilkových rohlíčků
  • 180g změklého másla
  • 2 žloutky z vajec vel. M
  • Na obalení: 50g cukr moučka a 1 vanilkový cukr

 

  1. Směs na vanilkové rohlíčky dejte do mísy, přidejte máslo a žloutky. Dobře propracujte. Připravené těsto uložte přes noc nebo alespoň na 2 hodiny do lednice. 
  2. Druhý den těsto propracujte, ať není tak ztuhlé. Poté z těsta odeberte část, vyválejte dlouhého hada a nakrájejte na stejné kousky.
  3. Nízký plech vyložte pečícím papírem a rohlíčky na něj položte zahnuté do tvaru písmene C.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut. Další plech se bude péct o něco méně, protože už trouba bude lépe vyhřátá.
  5. Na obalování si připravte smíchaný moučkový cukr s cukrem vanilkovým. Ještě horké rohlíčky v něm obalte. Nebo můžete rohlíčky jen pocukrovat moučkovým cukrem v sítu. 
  6. Po vychladnutí uložte do uzavíratelného obalu.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 měsíc (minimálně)