Kávová zrnka jsou nepečené cukroví z oříšků, piškotů, kakaa a kávy. Protože o Vánocích dělám více druhů začala jsem si připravovat těsta v prášku, abych ušetřila co nejvíce času. V říjnu nebo listopadu si těsto připravím a pár dnů před Vánoci udělám. Nepečené cukroví má docela krátkou trvanlivost, takže se dělá až na poslední chvíli – tedy v tom největším shonu. Já jsem ale připravená, stačí přidat máslo, promíchat a vytvarovat zrnka. Za pár minut mám plný tác výborného cukroví. Chcete také ušetřit čas a mít Vánoce bez shonu (tedy alespoň kolem cukroví)? Vyzkoušejte tento recept a spousty dalších těst v prášku na těchto stránkách, které vám ušetří nemálo času.
Suroviny
Na cca 50 kávových zrnek:
- 100g mletých piškotů
- 25g mletých lískových ořechů
- 10g cukr moučka
- 2 lžičky hořkého kakaa
- 1/2-1 lžičky instantní kávy
Příprava
Všechny suroviny smíchejte a uložte do uzavřeného obalu
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 3 měsíce
Příprava cukroví:
- 1 těsto na nepečená kávová zrnka v prášku
- 70g změklého másla
- Těsto na kávová zrnka promíchejte se změklým máslem.
- Z těsta můžete začít rovnou tvarovat cukroví nebo si těsto uložit do lednice pro pozdější použití.
- Z nepečeného těsta vytvarujte malé kuličky, ze kterých uděláte ovály.
- Aby byla kávový zrna dokonalá udělejte uprostřed tupou hranou nože nebo párátkem čáru. Čára bude hladká, když párátko nebo nůž jen přimáčknete
- Kávová zrna dejte ztuhnout do lednice, poté jsou připravená k jídlu.
Skladování: v lednici
Trvanlivost:1 týden. Pro delší trvanlivost můžete cukroví zamrazit a podle potřeby odebírat. Stačí když necháte cukroví chvilku povolit a je jako právě udělané.
TIP: zrnka můžete posypat troškou hořkého kakaa nebo instantní kávy