Během 2 měsíců jsem otestovala 5 různých káv z obchodu Kopi Luwak. Mají vlastní pražírnu, to je pro mě velice důležité. Už jsem od nich ochutnávala kávu Kopi Luwak – tedy cibetkovou kávu. Byla jsem velice spokojená, a tak jsem se rozhodla ochutnat další.
Postupně na stránkách najdete hodnocení těchto káv a tipy, co si z nich připravit. Říkala jsem si, že by vás to mohlo zajímat. Já si o kávě ráda čtu a baví mě ji připravovat různými metodami. Proto jsem kávu mohla ochutnat hned z několika různých kávovarů a zjistit, jaký způsob mi nejvíce vyhovuje a jaký je mezi nimi rozdíl. Dřív jsem kávu jen zalila rychlovarnou konvicí a nijak nad tím nepřemýšlela. Chuť kávy byla tedy stále stejná. Když jsem ale zjistila, jak je každá káva jiná a jak její chuť ještě ovlivní způsob přípravy, už mi rychlovarná konvice nestačila. Teď mám doma výbavu jak pro nějakou kavárnu:-D. Beru to jako koníčka. Pěkně si s kávou vyhraju a pak si ji s Jardou vychutnáme na balkóně nebo zahrádce.
Dneska jsem si pro vás připravila test kávy India Mysorre Nuggets. Pojďme se na to tedy podívat:
India Mysorre Nuggets
Země původu: Indie
Typ: 100% arabika, zrnková
Váha: 50 gramů
Aroma: karamelové, kořeněné
Způsob zpracování: káva je zpracována suchou metodou
Cena: 67Kč, na výběr jsou i větší balení. Já mám zrnkovou, ale je možné si objednat již namletou kávu. Na stránkách Kopi Luwak je na výběr: velmi jemně, jemně, středně a hrubě mletá
Prodejce: www.kopiluwak.eu
Test kávy – různé přípravy:
Kávu jsem připravila pomocí: Cafflano kompresso, moka konvičky, phin filtru, Aeropressu, filtru Hario V60 a také v elektrickém kávovaru. Alespoň jsem si mohla vyzkoušet, co mi vyhovuje a porovnat, jak se chuť kávy danou přípravou změnila.
Phin filtr
Dále jsem kávu připravila ve phin filtru – to je kovový filtr. Káva se nasype do filtru, zatíží, zalije vodou a nechá pomalu překapat do hrnku, na který filtr postavíte. Překapání chvilku trvá, ale stojí to za to😊.
Použila jsem:
- 10g nahrubo namleté kávy
- 70ml teplé vody (95 stupňů)
- 2 lžičky třtinového cukru
- Phin filtr
Příprava: Nahrubo mletou kávu jsem dala do filtru a postavila ho na hrnek. Kávu jsem spařila malým množstvím vody a poté nalila i zbytek.
Hodnocení: Kávu jsem chutnala s cukrem i bez a musím říct, že cukr ještě posílil karamelovou chuť, a proto mi s cukrem chutnala jednoznačně více. Káva z phin filtru je o něco silnější, ale zase ne moc silná. Není to espresso. Phin filtr jsem si nechala nakonec, a víte, co jsem zjistila? Takhle káva je prostě vynikající, ať jí připravíte v čemkoliv, tedy to je alespoň můj názor😊.
Protože mám ráda vietnamskou kávu (káva překapaná na hrnek se slazeným kondenzovaným mlékem), tak jsem si jednu připravila i z této kávy. Chuťově není té vietnamské moc podobná, ale to neznamená, že by byl výsledek špatný. Naopak. Výsledkem je sladká karamelová káva, která potěšila můj mlsný jazýček😊.
Hario V60
Kávu jsem připravila i pomocí Hario filtru – plastového filtru, do kterého se dá papírový filtr a káva. Ta se pak zalije vodou a nechá překapat do hrnku.
Použila jsem:
- 12g středně mleté kávy
- 160ml vody o teplotě 95 stupňů
- Hario Filtr
Postup: Kávu jsem namlela na střední hrubost. Hario jsem vyložila kávovým filtrem a prolila jsem ho vodou, aby pěkně přilnul ke stranám filtru. Poté jsem přidala čerstvě namletou kávu, urovnala a postavila na hrnek. Nejdříve jsem kávu spařila 40 ml vody, poté jsem pomalu nalévala zbytek (120ml). Extrakce trvala přibližně 2 minuty.
Hodnocení: Káva byla chuťově jemná. Sílou bych řekla tak středně silná. I bez cukru nebyla skoro hořká. Já kávu bez cukru moc nepiju, ale tahle mi chutnala. Nejvíce mi ale chutnala s třtinovým cukrem a mlékem. Třtinový cukr byl skvělý nápad, protože má také karamelovou chuť a káva je s ním ještě karamelovější.
Zkoušela jsem i nějaké indické nápoje. Jestli chcete ochutnat něco, co jste ještě nikdy neměli, udělejte si indické cappuccino. Je vynikající a zároveň velice odlišná od kávy, kterou všichni pijeme.
První recept je na indické cappuccino (vrstvené)– dole je káva, dále mléčná pěna a pak našlehaná pěna z kávy, cukru a horké vody. Na tenhle nápoj si připravte lžičku, protože bez té se to neobejde.
https://www.zijemehomemade.cz/indicke-cappuccino/
Další verze indického cappuccina:
https://www.zijemehomemade.cz/indicke-cappuccino-2/
Protože je to léto, udělala jsem z této kávy i nanuky. Jsou slazené kondenzovaným mlékem. Nanuky jsou moc dobré.
https://www.zijemehomemade.cz/kavove-nanuky/
Cafflano Kompresso
Cafflano je ruční kávovar na přípravu espressa. Káva je silná a malá (jen 30ml), chuť kávy velice výrazná.
Použila jsem:
- 12g jemně mleté kávy
- 50ml vody o teplotě 94-96 stupňů
- Cafflano Kompresso
= 30ml silné kávy.
Postup: Kávu jsem namlela najemno, nasypala jsem ji do kovového síta a upěchovala. Poté jsem do tubusu nalila 50ml horké vody a pomalu stlačila píst, dokud se káva nepřefiltrovala do spodní nádobky.
Hodnocení: Samotné espresso je na mě moc hořké. Když ale přidáte cukr a mléko, je to něco jiného. Espresso z indické kávy je přímo ideální na přípravu různých kávových nápojů. V těchto nápojích se mi osvědčilo:
Cappuccino. S mléčnou pěnou si tato káva skvěle rozumí:
https://www.zijemehomemade.cz/cappuccino/
Osvěžující indické lassí s kávou:
https://www.zijemehomemade.cz/kavove-lassi/
Tuhle kávu bych mohla pít pořád. Nemám slov, je vynikající:
https://www.zijemehomemade.cz/espresso-macchiato/
Do této kávy jsem se okamžitě zamilovala, a co teprve když jsem ochutnala Café Bombon se slazeným kondenzovaným mlékem:
https://www.zijemehomemade.cz/cafe-bombon-spanelsko/
Zkoušela jsem i ledové nápoje, opět vynikající káva:
https://www.zijemehomemade.cz/ledove-macchiato/
Bialetti
Kávu jsem připravila i v moka konvičce. Konkrétně v konvičce Bialetti mini express.
Použila jsem:
- 10g středně mleté kávy
- 80ml studené vody
- Bialetti mini express
=80ml kávy
Postup: Do konvičky jsem nalila studenou vodu a do síta jsem nasypala právě namletou kávu. Konvičku jsem dala na sporák a na nízkou tepotu zahřála. Na sklokeramické desce trvalo asi 7 minut, než káva překapala od hrnečku.
Hodnocení: Tuto kávu jsem připravovala jako první a vlastně to bylo i poprvé, kdy jsem použila moka konvičku. S Jardou jsme se shodli na tom, že je to ta nejlepší káva, jakou jsme kdy ochutnali. Budu si muset objednat velký pytel:-D.
Trochu mě honila mlsná, tak jsem kávu připravila se šlehačkou a posypala ji nastrouhanou oříškovou čokoládou. Čokoláda, karamelová chuť a šlehačka? To je božská kombinace.
https://www.zijemehomemade.cz/indicka-kava/
Elektrický kávovar:
Kávu jsem připravila ze 7 gramů mleté kávy. Připravila jsem si 1 silné espresso. Oproti Cafflanu bylo o něco málo slabší. Chutnalo mi se špetkou třtinového cukru. Ideální na ráno, pokud spěcháte do práce nebo máte chuť na malou, chuťově výraznou kávu.
Nakonec jsem ještě kávu použila na výrobu želé bonbonů. Jsou skvělé na klouby, ale taky jsou moc dobré. Podle toho, jakou kávu použijete, budou bonbony chutné. Jedny jsem udělala jen z kávy a cukru. Druhé pak s mlékem a čokoládou. Obě varianty mi chutnaly:
https://www.zijemehomemade.cz/zele-bonbony-s-kavou/
https://www.zijemehomemade.cz/kavove-zele-bonbony-na-klouby-vlasy-a-nehty/
Závěrem:
Asi už je to jasné z článku, ale ještě jednou to zopakuji. Tahle káva je zatím ta nejlepší káva ze všech, které jsem měla za život ochutnat. Padli jsme si do noty hned po prvním loku kávy. Není tak hořká jako robusta a když do ní přidáte mléko s cukrem, krásně tím zvýrazníte její karamelové aroma. Určitě budu testovat i další kávy, ale k tomu si ještě koupím velký pytel této. Tuhle kávu budu mít jakou svou stálici, kterou si každý den vychutnám😊.
Ráda ji připravuji pomocí moka konvičky anebo Aeropressu. Do nápojů jako je Laté Macchiato a podobných zase používám Cafflano Kompresso. Některé indické recepty zase vyžadují překapání kávy přes filtr, tam používám Hario filtr. Každý způsob má něco do sebe, a proto je budu střídat podle chuti nebo druhu nápoje. Kdybych si měla vybrat favorita, vybrala bych asi kávu připravenou v moka konvičce s mlékem nebo šlehačkou.
Jsem strašně ráda, že jsem tuto kávu objevila a že jsem objevila obchod Kopi Luwak. S kávami i kávovary jsem maximálně spokojená. Dá se říct, že díky tomuto obchodu jsem objevila v kávě nového koníčka. Už se těším, jakou další kávu od nich ochutnám:-).