Nadýchané sýrové housky sypané sýrem jsou něco čemu nejde odolat. Vždycky jsem si říkala jak to dělají v pekárně/obchodě, že jsou tak nadýchané. Moje byly vždycky suché a tvrdé. Ale asi tak před týdnem jsem pekla sýrové kosti z kynutého těsta a hned jsem věděla, že jsem na správné adrese. Ještě ten ten jsem upekla velký plech sýrových žemlí a donesla ochutnávku celému baráku, tedy skoro celé rodině. Žemle se sýrem měli úspěch a hlavně konečně chutnají tak jak chutnat mají.

Suroviny

Těsto na housky:

  • 300g hladké mouky
  • 180ml teplé vody
  • 30g změklého másla nebo hery
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžíce sušeného droždí (půlka balení)
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce na potření
  • 50g sýra na posypání (použila jsem Eidam)

Příprava

  1. Všechny suroviny na těsto smíchejte, dobře propracujte a nechte 30 minut vykynout.
  2. Těsto si rozdělte na 8 dílků a vyválejte z nich kuličky. Kuličky trochu rozmačkejte do stran.
  3. Housky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Nyní je nechte dalších 30 minut kynout.
  4. Na závěr housky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte strouhaným sýrem.
  5. Pečte na 160 stupňů 20-25 minut. Špejle musí být po vytáhnutí čistá.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3-4 dny. Aby byly housky jako čerstvě upečené můžete je následující dny rozpéct před podáváním v troubě.

 

Nemáte vajíčko?

Vajíčko pokud nemáte můžete vynechte,  žemle budou skvělé i bez potření.