Před několika dny mi domů přišla krabice plná sýrů. Přemýšlela jsem, co z nich udělat. Tedy kromě ochutnávání samotných sýrů s vínem. Nakonec jsem upekla sýrové tyčinky. Na polovinu tyčinek jsem použila sýr Brockelaer. Brockelaer je holandská gouda s výraznou chutí. Proto ho na tyčinky stačí dát velice málo. Na zbytek tyčinek jsou použila sýr červené pesto. Jedná se o polotvrdý sýr se sušenými rajčaty a kořením. Právě rajčata mu dodávají jedinečnou červenou barvu. Tyčinky můžete připravit z jakéhokoliv sýra: eidamu, parmezánu, ementálu…Použijte jeden nebo více oblíbených sýrů.
Tyčinky jsem připravila jako občerstvení na narozeninovou oslavu. Jednohubky, tyčinky a podobné recepty jsou na oslavy nejlepší. Příbor ani talířek na jejich snědení nepotřebujete. Alespoň nebudete muset mýt tolik nádobí:)
Recept:
Množství: 6 tyčinek
- 150g hladké mouky
- 85g vlažné vody
- 15g změklého másla
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušeného droždí (3 gramy)
- Sýr červené pesto a Brockelaer (nebo jiný druh sýra)* – sýry jsem sehnala na www.syrydomu.cz
- Lis na tyčinky (Mám ho od Tescomy, seženete ZDE)
Lis na tyčinky lze použít na přípravu nepečených i pečených tyčinek. Dnes budeme potřebovat vnitřní silikonovou část. Uvnitř jsou 3 formy na 2 tyčinky. Celkem tedy získáte formy na 6 tyčinek. Formy není třeba vymazávat, jsou ze silikonu a tak se na ně nic nepřilepí.
Mouku, vodu, máslo, cukr a droždí smíchejte dohromady. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto.
Těsto vyklopte a nakrájejte na stejné díly. Pokud se těsto hodně lepí, obalte ho v hladké mouce.
Z lisu na tyčinky vyndejte silikonové formy. Těsto do nich namačkejte.
Tyčinky nechte 15 minut kynout (nezakrývejte).
Nyní je čas dát předehřát troubu na 170 stupňů.
Tyčinky potřete rozšlehaným vajíčkem nebo olivovým olejem. Nakonec je posypte nastrouhaným sýrem.
Pečte na středním roštu dozlatova. Pekla jsem je 15 minut. Doba pečení se však může být u každé trouby jiná.
Po vychladnutí vyklopte.
Obměna: na tyčinky lze použít i eidam, ementál, parmezán. Jakýkoliv sýr co máte doma. Méně výrazného sýra jako je například eidam dejte více. Naopak hodně výrazného sýra nastrouhejte na tyčinky méně.
Dobrou chuť!