Ve vánočním období se ve všech městech objeví vánoční trhy. Snad každý druhý stánek nabízí svařené víno a proto celé trhy voní skořicí a hřebíčkem. Abyste si pochutnali na dobrém svařeném víně není třeba navštěvovat vánoční trhy, stačí když si koupíte láhev červeného vína a víno si sami uvaříte. Domácí svařené víno vám může dělat společnost celé vánoční svátky a navíc nádherně provoní celý byt. Do vína přidávám i pomerančovou šťávu a kůru z pomeranče a citronu, bude po nich mít příjemnou ovocnou chuť a chuť vína nebude tak výrazná. Základem dobrého svařáku je nejdříve svařit koření s vodou a všemi ostatními surovinami kromě vína. Víno se přidává až na závěr do hotového kořeněného sirupu. Když je víno ohřáté můžete připravit hrnky a tento horký hřejivý nápoj s nádhernou kořeněnou ovocnou vůní podávat.
Suroviny
- 1 litr červeného vína
- 210ml vody
- 180ml pomerančové šťávy nebo džusu
- 150g cukru
- 10 celých hřebíčků
- 1 celá skořice
- Šťáva z půlky citrónu
- Kůra z půlky pomeranče
- Kůra ze čtvrtky citronu
Příprava
- Vodu, koření a kůru z citrusů přiveďte k varu.
- Přidejte cukr a pomerančovou šťávu. Ztlumte teplotu a vařte na střední stupeň po dobu 20 minut.
- Přidejte červené víno a zahřejte jen tolik, aby bylo víno horké. Není třeba aby se úplně vařilo.
- Přeceďte a podávejte horké ozdobené celou skořicí.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: nejlépe chutná čerstvý, ale můžete ho takto připravený uložit do lednici i na několik dnů.