Dneska mám pro vás recept na něco hodně netradičního. Jestli zkoušíte rádi nové chutě, budete nadšení:-). Tentokrát si totiž upečeme sušenky plněné krémem ze Svatojánských ořechů a samotnými Svatojánskými ořechy je pak ještě ozdobíme. Tyto ořechy se řadí mezi delikatesy a tak mi věřte, že si pochutnáte. Dělala jsem 4 plechy a za chvilku byly pryč.

Minulý týden mi přišel balíček od firmy Chuť Moravy. Tato firma oprášila staré receptury z historických kuchařek a začala vyrábět Svatojánské ořechy. Neodolala jsem a musela jsem je vyzkoušet. Kromě ořechů mám doma i Svatojánský krém. Nejraději bych ho snědla samotný, ale nakonec jsem odolala a použila ho jako náplň do těchto sušenek (teda nejdřív jsem půlku snědla, to se přiznávám):-D. Sušenky byly vynikající!

Kromě toho jsem na ozdobu použila i na plátky nakrájené Svatojánské ořechy. Chtěla jsem, aby bylo vidět, co se ukrývá uvnitř sušenek.

 

Co jsou Svatojánské ořechy?

Jedná se o zelené (nezralé) ořechy, které se sbírají kolem svátku Sv. Jakuba – tedy kolem 24.6. Zajímavé je, že se nakládají i se skořápkou a slupkou. Kvůli tomu je třeba vychytat dobu sběru tak, aby se uvnitř ořechu ještě nevytvořila dřevěná skořápka.

Svatojánské ořechy se nakládají do kořeněného cukrového sirupu, který je moc dobrý.

Více o Svatojánských ořeších a jak dopadla jejich ochutnávka najdete v tomto článku:

 Ochutnávka Svatojánských ořechů

 

Teď už se pojďme podívat na slíbený recept:-)

 

Budete potřebovat:

  • 110g hladké mouky
  • 70g másla
  • 40g moučkového cukru
  • 2 žloutky vel. M
  • + 2 lžičky hořkého kakaa do půlky těsta

Náplň:

  • Svatojánský krém

 

Poleva:

  • Hořká čokoláda
  • Trošku kokosového oleje 

 

Množství: 3-4 plechy (mám menší plech, u mě to byly 4)

 

Svatojánský krém

Jedná se o krém ze Svatojánských ořechů, hořké čokolády s 60% obsahem kakaa a ořechovým karamelem. Tento krém prodává firma Chuť Moravy

Postup

Do misky nebo robota dejte všechny suroviny – mouku, studené máslo, prosátý moučkový cukr a žloutky. Míchejte, dokud se vše nespojí.

Polovinu těsta ještě promíchejte s 2 lžičkami hořkého kakaa. Půlka je cca 120 gramů těsta. Pro jistotu ještě přidávám pár kapek mléka, aby nebylo suší, ale nutné to není.

Obě těsta dejte v uzavřeném obalu na 2 hodiny do lednice.

Poznámka: Pokud použijete studené máslo, robota a těsto zbytečně nepřemícháte, bude dostatečně tuhé na to, abyste ho mohli použít i rovnou, bez chlazení:-).

Studené těsto vyndejte z lednice a na pomoučněném vále vyválejte. Těsto nedělejte moc tenké a průhledné, sušenky se budou lámat. Vykrájejte kolečka nebo jiné tvary a do poloviny pak udělejte dírku. Používám širší kovové brčko a po použití ho hned důkladně vyčistím. Některá jsem nechala bez díry, abych pak na ně mohla položit kousky Svatojánských ořechů.

Přeneste na plech (stačí minimální rozestupy) a pečte na 170 stupňů. Až sušenky trochu zezlátnou, vyndejte.

Dejte péct další plech a tyhle nechte před sundáním z plechu trochu vychladnout.

Na sušenky bez dírky dejte trochu svatojánského krému (lžičkou nebo cukrářským sáčkem) a přiklopte děrovanými kolečky.

Sušenky jsem ještě polila čokoládou. Ve vodní lázni jsem si rozpustila hořkou čokoládu (měla jsem jen 30%) a když se rozpustila, přidala jsem ještě trochu kokosového oleje. Na 100 gramů stačí cca 1/2 lžičky – uvidíte, přidejte 1/2 lžičky a uvidíte, jestli ještě přidáte. Kokosový olej čokoládu naředí a sušenky půjdou snadno namáčet. Navíc vám čokoláda vydrží na více sušenek, než kdybyste jí používali samotnou. V lednici také rychleji ztuhne.

Na polévání sušenek je skvělý dekorovací podnos (odkaz). Přebytečná čokoláda nebo poleva prokape dolů a můžete ji pak znovu použít. Při polévání mi vždycky čokoláda stekla dolů a spodní část sušenek pak byla celá od čokolády. U jsem to nevydržela a koupila jsem si tuhle vychytávku:-D.

Sušenky můžete namáčet do čokolády a pak nechat okapat anebo si čokoládu přelít do zdobicího sáčku a různě je ozdobit. Krásně vypadá i kombinace hořké a bílé čokolády.

Poznámka: Já jsem ještě do čokolády přidala 1-2 lžičky cukrového sirupu ze Svatojánských ořechů. Nevím ale, jestli vám to radit, aby se vám nesrazila čokoláda. Mě se nesrazila, ale možná je to tím, že jsem jí smíchala s kokosovým oleje, jinak by se jako samotná srazila. Na 100 gramů jsem dala jen 1 lžičku sirupu, více raději ně. Sirup dodal čokoládě lehce kořenitou chuť a ta skvěle doplňovala krém. 

Nakonec jsem na pár sušenek dala na kousky nakrájené Svatojánské ořechy. Nakrájela jsem je na silnější měsíčky a na sušenky bez díry dala po dvou kusech.

Plech: Asi jste si všimli, že na fotce dávám sušenky rovnou na plech. Jen jsem chtěla napsat, že na klasický plech určitě pečící papír použijte. Já jsem si pořídila plech s nepřilnavým povrchem (Plech s nepřilnavým povrchem  – info) a u něj stačí plech potřít několika kapkami oleje a ony se nepřilepí. Zatím ho mám 5 měsíců a ještě to funguje:-).

 

Ještě jeden experiment:

Kromě smíchání hořké čokolády se sirupem ze Svatojánských ořechů jsem zkusila ještě jeden experiment. Rozpustila jsem si 5 kostek bílé čokolády a po kapkách do ní vmíchávala sirup ze Svatojánských ořechů. Postupně čokoláda začala houstnout a vytvořila se taková bílá nutela s kořeněnou chutí. Jako náplň vynikající. Doufám, že si recept ještě jednou zopakuji, chtěla bych udělat větší várku jako takovou bílou kořeněnou pomazánku:-P.

Sušenky si můžete dát třeba ke kafíčku:-)

 

Tip – jak zachránit sraženou hořkou čokoládu:

Během vaření se mi do čokolády dostala voda. Vařila jsem jí ve vodní lázni a voda se začala vařit tak moc, že nacákala do čokolády. Okamžitě se začala srážet a tuhnout. Okamžitě jsem do ní vmíchala kokosový olej a poprvé v životě jsem ji zachránila. Začněte 1/2 lžičkou na 100 gramů, míchejte lžičkou a postupně přidávejte, dokud nebude pěkně tekutá.