Výtečné měkké sušenky z celozrnné mouky, třtinového cukru a melasy. Kdo hledá něco sladkého k zakousnutí ke kafi nebo svačině je na správné adresa. Melasky můžete ještě vylepšit přidáním rozinek, brusinek, oříšků nebo hořké čokolády.

SUROVINY

  • 160g celozrnné špaldové mouky
  • 100g třtinového cukru
  • 80g rostlinného másla nebo tuku (nejraději používám máslo Alsan)
  • 50g melasy
  • 1 vejce
  • ½ lžičky prášky do pečiva

Volitelně: kousky hořké čokolády, rozinky, brusinky, oříšky

 

PŘÍPRAVA

  1. Máslo utřete s cukrem. Přidejte vejce, melasu a dobře prošlehejte.
  2. Nakonec vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidat můžete i kousky hořké čokolády, rozinky nebo oříšky. Vypracujte těsto, zabalte a uložte na 1 hodinu do lednice (nebo přes noc)
  3. Z těsta tvarujte kuličky o průměru 3-4 cm. Položte je na plech vyložený pečícím papírem, ale nemačkejte.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 12-15 minut, střední rošt.