Výtečné měkké sušenky z celozrnné mouky, třtinového cukru a melasy. Kdo hledá něco sladkého k zakousnutí ke kafi nebo svačině je na správné adresa. Melasky můžete ještě vylepšit přidáním rozinek, brusinek, oříšků nebo hořké čokolády.
SUROVINY
- 160g celozrnné špaldové mouky
- 100g třtinového cukru
- 80g rostlinného másla nebo tuku (nejraději používám máslo Alsan)
- 50g melasy
- 1 vejce
- ½ lžičky prášky do pečiva
Volitelně: kousky hořké čokolády, rozinky, brusinky, oříšky
PŘÍPRAVA
- Máslo utřete s cukrem. Přidejte vejce, melasu a dobře prošlehejte.
- Nakonec vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidat můžete i kousky hořké čokolády, rozinky nebo oříšky. Vypracujte těsto, zabalte a uložte na 1 hodinu do lednice (nebo přes noc)
- Z těsta tvarujte kuličky o průměru 3-4 cm. Položte je na plech vyložený pečícím papírem, ale nemačkejte.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 12-15 minut, střední rošt.