Recept na domácí sušenou mletou papriku z čerstvých paprik! Neví proč mě to nenapadlo už dávno. Minulý týden mi došla mletá sladká paprika zrovna když jsem měla rozdělané kuře na paprice. Nakonec jsem si půjčila dole od přítelovi maminky. Doma jsem se ale zamyslela nad tím proč si vlastně mletou papriku nevyrábíme sami. Je to přeci jen sušená a namletá paprika ne? Druhý den jsem v obchodě koupila jednu červenou kapii na zkoušku a dala jí do sušičky. Usušenou papriku jsem rozmixovala na prášek a celá nedočkavá papriku ochutnala. To je tedy něco! S tou kupovanou se to nedá rovnat. Už jen ta vůně, voní to jako kdyby vám někdo pod nose držel košík s čerstvými paprikami. Chutná tak paprikově a sladce, ještě nikdy jsem takovou papriku nejedla. Také je mnohem světlejší a červenější. Podle mě to znamená, že papriku suší na velice vysoké teploty, aby to trvalo co nejkratší dobu a tím paprika ztmavne a zhořkne. Mám v plánu koupit v obchodě papriku kterou usuším v sušičce na maximum a uvidíme, jestli to bude ono.
Domácí mletou papriku jsem sušila na 45 stupňů a tak v ní zůstaly zachovány živiny, ale také chuť a vůně papriky. Zatím jsem jí použila do amerických brambor, polévky a pár dalších receptů. Z jedné kapie jsem získala 30 gramů sušené papriky. Nezapsala jsem si váhu papriky tak to příště spočítám a uvidíme, jak to vychází. Ať už to vychází jakkoliv já už zůstanu u té domácí, protože ta úžasná chuť i vůně za to stojí. Uvidíte až si poprvé přivoníte a ochutnáte😊
Suroviny
- Červená kapie
- Pomůcky: sušička
Příprava
Kápii umyjte a osušte. Odřízněte stopku, semínka a také bílou část která vykukuje uvnitř papriky. Ostrým nožem nakrájejte papriku na tenká kolečka. Čím budou tenčí bude doba sušení kratší. Můžete je přepůlit, do sušičky se tak vejde větší množství papriky.
Nakrájenou papriku rozložte do plat v sušičce. Teplotu jsem nastavila na 45 stupňů, aby zůstalo zachováno co nejvíce živin. Při sušení při vyšší teplotě bude paprika tmavší. Pokud máte možnost teplotu si nastavit doporučuji použít tu nejnižší co to jde.
Po 12 hodinách papriku zkontrolujte a pokračujte v sušení, dokud nebude úplně suchá a křupavá. Dobu sušení ještě brzy upřesním. Na večer shazujeme pojistky a tak se mi povedlo dvakrát na noc papriku vypnout.
Když je paprika usušená nechte jí vychladnout. Poté rozmixujte na prášek v mixéru, chopperu nebo robotu. Mletou papriku prosijte a co v něm zbylo opět rozmixujte. Když vám v sítu zůstane hodně zbytků, které nejdou rozmixovat znamená to, že paprika nebyla úplně suchá. Vše, co zbyde v sítu schovejte a používejte jako paprikové vločky.
Papriku uložte do uzavřeného obalu
Použití: do guláše, polévek, do domácích mixů koření. Však víte, jako klasickou sladkou papriku 😊
Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti, v uzavřeném obalu
Trvanlivost: 1 rok, chuť bude postupem času méně výrazná ale nezkazí se
Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o sušení v troubě. Sušičku nemám a ani nemám v plánu si jí pořizovat. Díky za odpověď! 🙂
Dobrý den. Myslím, že v troubě by to také neměl být problém. Mnoho lidí používá troubu namísto sušičky. Papriku rozkrojte na půl a pak na tenké proužky. Sušte na 70-80 stupňů (hlavně bez větráčku). Doba sušení může být u každé trouby jiná, chce to chodit kontrolovat. Ovoce jsem tak sušila asi 8 hodin..
Až bude paprika úplně suchá – bude se při ohnutí lámat můžete mixovat 🙂
Dejte vědět jak to dopadlo. Verča