Recept na super rychlý a snadný perník. Perník chutná celé rodině, takže mě poprosily abych už konečně tento recept nahrála na stránky. Ani se jim nedivím. Od přípravy těsta až po upečení nezabere více než 20 minut a je opravdu moc dobrý. Jen tak, politý čokoládou, potřený nutellou, plněný marmeládou či povidly anebo politý horkou omáčkou z lesního ovoce. To je jen pár nápadů jak perník ještě vylepšit, ale i samotný jen posypaný moučkovým cukrem je taky vynikající.

 

Suroviny:

  • 300g hladké mouky
  • 350ml mléka
  • 150g třtinového cukru
  • 60g slunečnicového oleje (nebo kokosového)
  • 15g hořkého kakaa (2 lžíce)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření

 

Pomůcky:

  • Vyšší plech – protože mám perník ráda vysoký, použila jsem poloviční vysoký plech (přibližně o velikosti papíru A4). Když použijete ten největší, bude perník hodně nízký. Na velký plech bych použila dvojnásobné množství, nebo to tak klidně nechte, pokud vám nevadí, že bude perník nízký.

 

Kypřicí prášek

Kypřicí prášek jsem pro tentokrát použila domácí. Konečně jsem si ho po tolika letech vyrobila. Stačí smíchat 3 suroviny – škrob, vinný kámen a jedlou sodu. Za minutu máte klidně celou sklenici kypřicího prášku. Tohoto prášku se ale používá odlišné množství. Místo 12 gramů použijte 17 gramů domácího kypřicího prášku. Stačí si pamatovat, že 17 gramů domácího = 1 sáček kupovaného.

Návod, jak si vyrobit kypřicí prášek do pečiva

 

Postup

Všechny suroviny dejte do mísy a metličkou promíchejte. Až v těstě nebudou hrudky, nalijte ho o vysokého plechu. Plech vymažte tukem a vysypejte moukou nebo použijte pečící papír či podložku na pečení.

Pečte ve středu trouby na 175 stupňů 15 minut. Zkuste špejlí, jestli se těsto lepí – pokud ne, můžete perník vytáhnout.

Perník podávejte posypaný moučkovým cukrem nebo politý čokoládovou polevou. Další možnost je perník rozkrojit, opatrně odklopit a potřít marmeládou nebo švestkovými povidly. Pak ho přiklopíte zpátky a posypete moučkovým cukrem nebo polijete hořkou čokoládou.