Recept na šunkové vejce které můžete podávat v jakoukoliv denní hodinu. Většinou si ho dávám na celozrnný chleba k snídani nebo do hamburgerové housky s trochou kečupu k večeři. Je to velice jednoduché, recept zvládnou i úplní začátečníci. Stačí dát šunku na pánev, posypat sýrem a vyklepnout na ní vajíčko. Po upečení je šunka zbavená přebytečného tuku a díky tomu má masovější chuť. Někdy dávám šunku na pánev a vajíčko přidám až za pár minut. Upečená šunka má křupavé okraje a chuťově už připomíná spíše maso než šunku. Sýr pod šunkou zůstane rozteklý. Miluju to, jak si kousnu do vajíčka, pak přijde na řadu rozteklý sýr a na závěr lehce křupavá upečená šunka. Vyzkoušejte protože tohle za ochutnání opravdu stojí.
Suroviny
- 1 vejce
- 1 plátek šunky s vysokým obsahem masa*
- 1 plátek sýra (eidam, čedar…)
- Špetka soli
- Špetka pepře
Na ozdobu: petrželka/jarní cibulka…
*ta s nižším obsahem masa není po opečení dobrá a je dost tvrdá
Pomůcky: malá nepřilnavá pánev, obracečka
Příprava
- Pánev rozpalte. Není potřeba pánev vymazávat, ale pokud chcete můžete použít oříšek másla
- Na pánev položte plátek šunky a na něj položte plátek sýra nebo postrouhejte (pokud máte sýr vcelku)
- Doprostřed vyklepněte vajíčko. Snažte se, aby žloutek neprasknul.
- Smažte do požadované tvrdosti vajec (žloutek můžete nechat tekutý nebo ho uvařit úplně). Neobracejte
- Podávejte na chlebu nebo k jinému pečivu. Také spolu s přílohou může sloužit jako hlavní chod.
Skladování a trvanlivost: šunkové vejce chutná nejlépe čerstvě, ale lze uložit v lednici i do druhého dne.