Došla vám strouhanka a vy máte doma jen čerstvé pečivo?
Většinou se strouhanka vyrábí ze ztvrdlého nebo nasušeného pečiva. Může se ale stát, že začnete dělat například řízky a zjistíte, že vám strouhanka došla. Určitě se vám nechce jet do obchodu jen pro jednu věc a to ještě když už máte rozdělané jídlo. Přesně pro takové případy se vám bude hodit recept na strouhanku s použitím čerstvého pečiva. Stačí když máte po ruce čerstvé pečivo jako jsou housky nebo rohlíky, i z nich se dá totiž velice rychle strouhanka vyrobit.

SUROVINY

  • Čerstvé bílé pečivo (housky, rohlíky, bagety…)

Postup

Jako první potřebujeme pečivo usušit a to co nejrychleji:

Pečivo nakrájejte na malé kostičky a rozložte v tenké vrstvě na plech. Kostky by se neměly překrývat. Na krájení měkkého pečiva budete potřebovat ostrý nůž anebo nůž na pečivo se zoubky.

Vložte do předehřáté trouby na 160 stupňů a pečte dokud nebude pečivo tvrdé. Trvá to asi 10 minut, ale chce to po celou dobu pečivo hlídat, aby se nepřipálilo.

Pečivo přesypte do misky a nechte minutku vychladnout. Poté dejte kostky do mixéru, robota nebo mlýnku a udělejte z něho strouhanku.

Strouhanku uložte do uzavíratelného obalu nebo ihned použijte.

 

TIP

Doma nám nejvíce vyhovuje strouhanka z ručního mlýnku. Není to sice tak rychlé jako z mixéru, ale mám radši, když není strouhanka úplný prášek, ale jsou v ní menší kousky.

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: přibližně 6 měsíců