Nikdy v životě jsem ještě nebyla v dražší restauraci. Vždycky, když jsem tam chtěla jít, rozmyslela jsem si to a řekla si, že za stejné peníze doma uvařím na celý týden. Tenhle týden jsme v Lidlu s Jardou objevili moc hezké steaky z mladého býka. Byly za dobrou cenu, tak jsme je koupili. Pravda je, že v případě steaků mám hodně málo zkušeností. Hodně vařím bezmasá jídla anebo používám maso jako součást různých omáček. Ani jsem nevěděla, co k němu mám udělat za omáčku.
S Jardou jsme si nakonec vyhlédli v menu jedné restaurace steak s pepřovou omáčkou. Řeknu vám, že výsledek dopadl nad naše očekávání. Jídlo bylo vynikající a já jsem si to neskutečně užila. I když jsme to jedli v pyžamu:-D. Hlavní je, že jídlo bylo dobré a cítili jsme se u toho dobře. Asi si do té naší oblíbené luxusní restaurace zase brzy zajdeme:-D.
Suroviny:
- Steaky z mladého býka*
- Sůl, pepř
*V Lidlu jsem koupila 6 steaků za 144Kč/414 gramů.
Pepřová omáčka:
- 250ml smetany ke šlehání
- 30g másla
- 1-2 lžičky krupicového cukru (volitelné)
- 1 lžička čerstvě namletého pepře – použila jsem mlýnek se 4 druhy (v mlýnku byl černý, bílý, růžový a zelený pepř)
- 1 lžička kukuřičného škrobu rozmíchaného ve lžíci studené vody
- ¾ lžičky mořské soli (nebo dle chuti)
*Někdo omáčku redukuje vařením, já jsem už měla hotové steaky, tak jsem spěchala😊.
Mlýnek s několika druhy pepře
Mlýnek jsem sehnala v Lidlu. Vyjde myslím na 40Kč. Jsou v něm 4 druhy a to dodalo omáčce vynikající chuť. Použít jen černý, věřím, že by ta omáčka tak dobrá nebyla.
Příloha:
Jako první jsem si dala péct přílohu-americké brambory. Jen jsem umyté neoloupané brambory nakrájela na měsíčky a smíchala se 2 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem. Pekla jsem je asi 50 minut na 190 stupňů. Kdyby nebyly upečené, můžete ke konci zapnout větráček, ten to urychlí.
Brambory jsem si nechala na nízkou teplotou dohřívat v troubě, než udělám zbytek.
Pepřová omáčka:
První si připravte omáčku. Až bude hotová, zakryjte ji a běžte udělat steaky.
Na malé pánvi nebo hrnci zahřejte máslo. Přidejte smetanu ke šlehání a sůl.
Pepř namelte do misky, ať si můžete odměřit potřebné množství. Je v mlýnku, hmoždíř na něj tedy potřebovat nebudete. Nejdříve použijte 1 lžičku pepře. Pepř přidejte do omáčky a promíchejte.
Kukuřičný škrob rozmíchejte ve lžíci studené vody a vlijte do omáčky. Za stálého míchání vařte 5 minut.
Ochutnejte omáčku, jestli jste s chutí spokojení. Pro výraznější chuť přidejte další lžičku pepře, nebo jen půl lžičky. Já si teď nejsem jistá, jestli ty lžičky byly 2 nebo jen 1, ale jednoduše se řiďte podle chuti.
Steak:
Steaky nechte ohřát na pokojovou teplotu. Nebudou se tolik kroutit, jako kdybyste je rovnou z lednice hodily na pánev.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Steaky osolte a opepřete. Pepř jsem tentokrát použila klasický, černý mletý.
Nyní steaky dejte na rozpálenou pánev. Opečte z obou stran, nechte chvilku odpočinout pod pokličkou a podávejte.
Jardy steak jsem pekla celkem 1,5 minuty. Tedy 45 sekund z každé strany. Jarda si svůj steak pečlivě hlídal a dokonce si měřil čas stopkami, aby věděl na příště. Ten můj jsem pekla celkem 3 minuty, mám totiž raději, když je upečený trochu víc.
Podávejte s pepřovou omáčkou a americkým bramborem
Dobrou chuť!