Suroviny
- 1 litr džusu nebo moštu (ideálně 100%)
- 250-500 gramů cukru
*Špetka kyseliny citrónové- pro delší trvanlivost
Příprava
- Džus nalijte do hrnce a přidejte cukr.
- Přiveďte k varu a vařte 5 minut na střední teplotu
- Nalijte do čistých sklenic nebo lahví a zavíčkujte
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 1 měsíc
Pro sterilizaci (prodloužení trvanlivosti na 1 rok): Šťávu přelijte do čistých lahví.Použijte vyvařené láhve a víčka. Láhve vložte horké vody a vařte 15 minut při 85 stupních
Poznámka: Množství cukru závisí na typu použitého džusu. Například černý rybíz, malina a jiné kyselé potřebují cukru více. Zato jahoda, banán… Zase méně.
Kvalita šťávy se odvíjí od kvality džusu. Pro bio šťávu používám např. Bio organické džusy z tesca a bio třtinový cukr.
pěkné