Upečte si tradiční srnčí hřbet. Díky našlehaným bílkům je hřbet nádherně nadýchaný a jemný. Pokud chcete tomuto moučníku dodat osvěžující citrusovou chuť přidejte do těsta nastrouhanou kůru z citronu. Kůra má velice silné aroma, takže celý moučník nádherně provoní a dodá mu osvěžující citrónovou chuť.

SurovinY

  • 150g cukr moučka
  • 125g polohrubá mouka
  • 125 ml mléka
  • 125ml oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

+tuk a mouka na vymazání formy (u silikonové formy není nutné)

Na polevu:

  • 150g čokolády nebo čokoládové polevy

 

Pomůcky: metlička nebo elektrický šlehač, forma na srnčí hřbet, stěrka

 

Příprava

  1. Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do mísy a bílky zase do druhé
  2. Žloutky utřete s cukrem do pěny
  3. Přilijte k nim olej a mléko a metličkou dobře promíchejte
  4. Mouku smíchanou s práškem do pečiva přidejte do mísy k tekutým ingrediencím
  5. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Opatrně vmíchejte do těsta pomocí stěrky, aby těsto zůstalo krásně nadýchané
  6. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. V případě silikonové formy to není nutné
  7. Troubu předehřejte na 180 stupňů cca 45 minut (průběžně kontrolujte). Hotový hřbet zanechá špejli po vytažení čistou.
  8. Upečený hřbet nechte ve formě 10 minut vychladnout. Bude se snadněji vyklápět a neměl by tolik praskat
  9. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (cca 30 sekund) nebo rozpusťte polevu dle návodu na obalu