Upečte si tradiční srnčí hřbet. Díky našlehaným bílkům je hřbet nádherně nadýchaný a jemný. Pokud chcete tomuto moučníku dodat osvěžující citrusovou chuť přidejte do těsta nastrouhanou kůru z citronu. Kůra má velice silné aroma, takže celý moučník nádherně provoní a dodá mu osvěžující citrónovou chuť.
SurovinY
- 150g cukr moučka
- 125g polohrubá mouka
- 125 ml mléka
- 125ml oleje
- 2 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
+tuk a mouka na vymazání formy (u silikonové formy není nutné)
Na polevu:
- 150g čokolády nebo čokoládové polevy
Pomůcky: metlička nebo elektrický šlehač, forma na srnčí hřbet, stěrka
Příprava
- Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do mísy a bílky zase do druhé
- Žloutky utřete s cukrem do pěny
- Přilijte k nim olej a mléko a metličkou dobře promíchejte
- Mouku smíchanou s práškem do pečiva přidejte do mísy k tekutým ingrediencím
- Bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Opatrně vmíchejte do těsta pomocí stěrky, aby těsto zůstalo krásně nadýchané
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. V případě silikonové formy to není nutné
- Troubu předehřejte na 180 stupňů cca 45 minut (průběžně kontrolujte). Hotový hřbet zanechá špejli po vytažení čistou.
- Upečený hřbet nechte ve formě 10 minut vychladnout. Bude se snadněji vyklápět a neměl by tolik praskat
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (cca 30 sekund) nebo rozpusťte polevu dle návodu na obalu
Dobrý den paní Poláčková,
ráno jsem hledala recept na srnčí hřbet a natrefila jsem Váš recept,
děkuji za recept, hřbet se právě peče.
Přeji pěkný den,
s pozdravem Mikušová.