Sriracha je chilli omáčka původem z Thajska. Tato omáčka se postupně začala používat po celém světě a i u nás se začíná těšit velké oblibě.

Jak si sriracha vlastně vyslovuje? Je to sí-račá, písmeno R se tedy nečte. Název vznikl podle města Šrí Racha.

Já jsem se s ní poprvé seznámila v čínské restauraci (hlavně v Sapě), kde tato omáčka vždy stále na stole jako dochucovadlo. Pálivé miluju a jelikož je tato omáčka opravdu hodně pálivá, hned jsem si jí oblíbila. Dokonce jsem si kvůli ní a sweet chilli omáčce začala pěstovat chilli papričky a začala si ji vyrábět.

Omáčku oceníte do polévek, asijských jídel jako dochucovadlo. Někdy se přidává do jídla již při vaření, je součástí receptu anebo ji můžete použít k dochucení jídla na talíři. Někdo třeba pálivé rád nemá, takže jídlo můžete udělat nepálivé a tuto omáčku přidat pouze do vašeho jídla. Je to dost univerzální omáčka, dá se použít prakticky do jakéhokoliv jídla:-).

 

Budete potřebovat:

  • 170g vody
  • 140g octa (kvasný lihový)
  • 100g červeného chilli (extra pálivého méně)
  • 80g krupicového cukru
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky sušeného česneku

 

Postup

Chilli rozřízněte a vyndejte semínka, také odstraňte stopky. Nakrájejte ho na kostičky, dejte do malého hrnce a společně s vodou 5 minut povařte (stačí na nízkou teplotu, ať se voda moc nevyvaří).

Rozmixujte, propasírujte a poté vmíchejte ocet, cukr, sůl, sušený česnek a kukuřičný škrob rozmíchaný ve 2 lžičkách studené vody (jinak se nerozpustí).

Vraťte na sporák a na nízkou teplotu zahřívejte 5 minut. Omáčka zhoustne a také se zjemní chuť octa.

Přelijte do lahvičky a nechte vychladnout.

 

Semínka si schovejte a můžete si je zasadit

 

Já používám extra pálivé chilli ze Sapy, stačí 80 gramů a je to teda zabiják, to vám povím😊.

 

Pozor:

  • Výpary z omáčky pěkně dusí, otevřete všechna okna a nenaklánějte se na ni
  • Pálivost omáčky se liší podle druhu použitých chilli papriček