Recept na jednoduché špízy s kuřecím masem, klobásou, cibulí a paprikou. Receptů na špízy je tolik, že jsem nevěděla kterým začít. Minulý rok jsem dostala jako dárek od přítele venkovní gril (jsme spolu už 10 let, takže řetízky nebo prstýnky nahradily praktičtější věci)😊 a tak jsme z Jardou přes rok dělali nejrůznější kombinace špízu. Většinou to ale bylo co dům dal, nebo spíš lednice. Špízy z kuřecího masa s paprikou, cibulí a uzeninou jsou pro nás taková klasika na které jsme sezónu špízů odstartovaly. Gril jej gril, ale upéct si je můžete i doma v troubě. Dělám k nim domácí tatarku, kterou mě naučila Jardova maminka. Bez té se to nikdy neobejde.
SurovinY
- 500g kuřecího masa
- 200g uzeniny: párek, špekáček, klobása (většinou používám klobásu) – pro špízy bez lepku dobře zkontrolujte složení použité uzeniny.
- 2 cibule
- 1 kápie
- Sůl
- Pepř
Pomůcky: kovové tyčky, bambusové nebo klasické špejle
Příprava
- Kápii nakrájejte na kostky, cibuli na čtvrtku a plátky od sebe oddělte. Uzeninu nakrájejte na kolečka.
- Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na kostky. Většinou dělám více menších špízů, ale záleží na vás, jak to máte rádi. Maso osolte, opepřete. Někdo maso promíchá s troškou oleje, já ho nepoužívám.
- Vše co jste nakrájeli připravte na tácek
- Na špejli střídavě napichujte to co máte na tácku a odkládejte na plech.
- Špízy můžete péct na plechu nebo rovnou na roštu trouby. V případě roštu nezapomeňte dát o patro níž plech do kterého bude tekutina ze špízů odkapávat.
- Další možnost je péct špízy na grilu, na gril používám jedině kovové tyčky. Maso v průběhu grilování otáčejte. Když vypadá hotově ochutnejte a uvidíte jestli je třeba pokračovat. Jen si dávejte pozor na moc silný plamen, špízy by byly na povrchu připálené a uvnitř syrové.
- Pečení v troubě: zapněte funkci gril nebo jen horní a dolní ohřev. Pečte na 200 stupňů 25-30 minut. Až bude maso vypadat upečeně zkuste kousek uříznout a uvidíte, jestli už je měkké.
Podávejte s chlebem, hranolky nebo jinou oblíbenou přílohou