Ke svačině jsem dostala chuť na nějaký dobrý salát. V lednici byla jen okurka a rajče, ale to na přípravu salátu úplně stačí. Trochu jsem si s okurkou vyhrála a spiralizovala. Miluju spiralizovanou zeleninu nebo ovoce, salátu to dodá úplně jiný vzhled. Navíc mě to baví jíst – je to jako jíst špagety.

Dresink jsem udělala ze zakysané smetany. Přidala jsem sůl, pepř a med, který mu dodá příjemnou sladkost. Někdy přidávám i trochu plnotučné hořčice, ta nám ale došla. Na ozdobu jsem použila cherry rajčátka a černý sezam. Jistě by se tam hodil i bílý sezam, dobré jsou oba druhy.

Salát se dá udělat i bez laktózy, stačí použít zakysanou smetanu bez laktózy.

 

Suroviny:

  • 1 salátová okurka
  • 8 cherry rajčátek

Dresink:

  • 120g zakysané smetany
  • 2 lžičky medu
  • ¼ lžičky soli (nebo podle chuti)
  • Špetka mletého pepře

Dále:

 

 

Postup:

Okurku oloupejte nebo nechte neloupanou. Poté okurku spiralizujte. Použila jsem střední nástavec – na široké nudle. Ten na tenké se na to moc nehodí, takhle je salát takový nadýchaný. Okurku jsem rozkrojila na 2 díly, aby se mi vešla do spiralizéru. Používám tento od Tescomy a jsem s ním spokojená:

Spiralizér

 

Pro dresink smíchejte zakysanou smetanu, sůl a špetku pepře. Dobře promíchejte a smíchejte s okurkou.

Ozdobte rajčátky rozkrojenými na půl a posypte sezamem.

 

Poznámky k receptu:

  • Použila jsem 15% zakysanou smetanu. Je hustější a dresink pak krásně drží na zelenině.
  • Med musí být tekutý, aby se zcela rozpustil. Kdo chce, může med vynechat.
  • Skvělý je i medovo-hořčičný dresink, stačí přidat trošku plnotučné hořčice. Přidávejte jí postupně a uvidíte, kolik vám bude vyhovovat.
  • Nemáte spiralizér? Nakrájejte okurku na kolečka a pak na půl nebo ji nakrájejte na kostky.