Ke svačině jsem dostala chuť na nějaký dobrý salát. V lednici byla jen okurka a rajče, ale to na přípravu salátu úplně stačí. Trochu jsem si s okurkou vyhrála a spiralizovala. Miluju spiralizovanou zeleninu nebo ovoce, salátu to dodá úplně jiný vzhled. Navíc mě to baví jíst – je to jako jíst špagety.
Dresink jsem udělala ze zakysané smetany. Přidala jsem sůl, pepř a med, který mu dodá příjemnou sladkost. Někdy přidávám i trochu plnotučné hořčice, ta nám ale došla. Na ozdobu jsem použila cherry rajčátka a černý sezam. Jistě by se tam hodil i bílý sezam, dobré jsou oba druhy.
Salát se dá udělat i bez laktózy, stačí použít zakysanou smetanu bez laktózy.
Suroviny:
- 1 salátová okurka
- 8 cherry rajčátek
Dresink:
- 120g zakysané smetany
- 2 lžičky medu
- ¼ lžičky soli (nebo podle chuti)
- Špetka mletého pepře
Dále:
- Černý sezam
- Pomůcky: spiralizér (Tescoma)
Postup:
Okurku oloupejte nebo nechte neloupanou. Poté okurku spiralizujte. Použila jsem střední nástavec – na široké nudle. Ten na tenké se na to moc nehodí, takhle je salát takový nadýchaný. Okurku jsem rozkrojila na 2 díly, aby se mi vešla do spiralizéru. Používám tento od Tescomy a jsem s ním spokojená:
Pro dresink smíchejte zakysanou smetanu, sůl a špetku pepře. Dobře promíchejte a smíchejte s okurkou.
Ozdobte rajčátky rozkrojenými na půl a posypte sezamem.
Poznámky k receptu:
- Použila jsem 15% zakysanou smetanu. Je hustější a dresink pak krásně drží na zelenině.
- Med musí být tekutý, aby se zcela rozpustil. Kdo chce, může med vynechat.
- Skvělý je i medovo-hořčičný dresink, stačí přidat trošku plnotučné hořčice. Přidávejte jí postupně a uvidíte, kolik vám bude vyhovovat.
- Nemáte spiralizér? Nakrájejte okurku na kolečka a pak na půl nebo ji nakrájejte na kostky.