Udělejte si americké brambory trochu jinak. Americké brambory máme doma rádi, říkala jsem si ale, že se určitě dají udělat i jinak. K Vánocům jsem dostala novou hračku-spiralizér a tak jsem si řekla, že by byla škoda ji nepoužít. Spiralizované americké brambory kupodivu chutnají jinak než ty klasické, nakrájené na měsíčky. Je zajímavé, jak jejich vzhled může změnit i výslednou chuť. Ve finále jsem brambory nepoužila jako přílohu, jak jsem původně chtěla. Jen jsem k nim dala kečup, posypala je sýrem a udělala z nich samostatný oběd.
Recept je na 2 porce, řekla bych, že na 1 plech je to akorát. Pokud chcete větší množství, raději bych použila plechy dva. Když budou brambory moc na sobě, neupečou se tak dobře. Stejně jako u klasických amerických brambor je tisíce možností, jak brambory okořenit. Většinou používám sladkou mletou papriku, pepř, sůl a kmín, což je klasická směs koření na americké brambory. Také lze použít provensálské koření, gyros, různé mexické směsi koření…prostě co doma máte. Chutnají dobře i samotné jen s pepřem a solí.
Spiralizované americké brambory použijte jako přílohu k masu nebo zelenině anebo si je dejte jako samostatné jídlo tak jako já. Mě ke štěstí stačí talíř těchto brambor s domácím kečupem a sýrem😊.
Suroviny:
- 500g brambor (ideálně typ A nebo B)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička sladké mleté papriky
- Špetka mletého černého pepře
- Volitelně: sýr na posypání
Pomůcky: Spiralizér
Používám tento spiralizér od Tescomy
Postup:
Brambory oloupejte a spiralizujte. Použila jsem střední struhadlo, tedy to na silnější nudličky.
Ideální je tento nástavec:
Poté brambory dejte do mísy se studenou vodou a nechte alespoň 10 minut. Vyplaví se z nich přebytečný škrob a brambory pak budou křupavější.
V misce smíchejte olej, papriku, sůl a pepř. Brambory slijte a nechte okapat. Rozložte je na utěrku a nechte uschnout, ať se vám při pečení nerozmočí.
Poté je polijte směsí oleje a koření a dobře promíchejte.
Brambory rozložte na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící podložkou.
Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů, střední rošt 25-35 minut. Až budou upečené pěkně dozlatova, vypněte. Ke konci můžete zapnout větráček nebo horní ohřev. Některé trouby brambory moc nezapečou a tohle by mělo pomoct. Jen je dobře hlídejte, jde to pak dost rychle.
Já jsem brambory posypala sýrem s italskými bylinkami od firmy Sýry domů. Měla jsem ho v jejich sýrovém boxu. Více o sýrech a sýrovém boxu najdete v tomto článku: Sýry domů: sýrová degustace z pohodlí domova.
Podávejte s kečupem, dresinkem ze zakysané smetany, soli a pepře, sýrem, nebo jak to máte rádi😊
Máte doma pasírovaná rajčata v konzervě? Udělejte z nich domácí kečup a to během pouhých pěti minut: