Při prvních mrazících se v obchodě začínají objevovat Vánoční kolekce, adventní kalendáře a další sladkosti. Mezi nimi se na pultech objeví moje oblíbené sušenky Spekulatius. Jsou to takové kořeněné perníkové sušenky. Chutnají skvěl i samotné, ale také se z nich dá vyrobit spousty dalších věcí. Jednou z nich je šlehané spekulkové máslo. Zkuste si ho namazat na chleba, rohlík nebo sladké pečivo nebo si do něj můžete namočit cukroví. Také ho můžete použít ke slepování sušenek. Jeho skořicovo-perníčkovo-sušenková chuť do vánočního času a pohody určitě skvěle zapadne.

Suroviny

  • 150g sušenek spekulatius
  • 100g kokosový olej
  • 25g cukr moučka

Příprava

  1. Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte válečkem
  2. Kokosový olej roztavte v mikrovlnce nebo na sporáku. V horkých dnech má olej tekutou podobu, v tom případě tento krok přeskočte
  3. Spekulky a olej smíchejte a případně doslaďte dle chuti
  4. Přelijte do větší mísy a dejte ztuhnout na pár hodin do lednice
  5. Ztuhlou pomazánku pokrájejte nožem a metličkou nebo elektrickým šlehačem vyšlehejte na máslo. Když je krásně nadýchané a má bílo oranžovou barvu můžete přestat. Pokud máslo přešleháte zahřeje se a znovu začne bý tekuté, v tom případě ho dejte zpátky lednice ztuhnout a znovu vyšlehejte o něco kratší dobu.
  6. Přelijte do skleničky

 

Skladování: v lednici pro zachování máslové pomazánky (při pokojové by se máslo docela rychle rozteklo

Trvanlivost: cca 1 měsíc