Není nad čerstvě upečený chlebík s křupavou kůrkou, co říkáte? Já to miluju, a ta vůně, která se line z trouby je také úžasná. Ono vůbec to pečivo při pečení nádherně voní. Přijdu si pak u nás jak v nějaké pekárně😊.
Ceny chleba v obchodech šly dost na horu. Nedávno jsem byla v nějaké pekárně a chleba tam stál 150 korun! V tu chvíli jsem byla opravdu ráda, že si ho peču doma, protože u nás jeden bochník moc dlouho o nevydrží, a tak bysme se asi nedoplatili:-D.
Suroviny:
- 500 g špaldové mouky (celozrnné nebo bílé)
- 380 ml vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 a ¼ lžičky soli
- Volitelně: Chlebové koření Koření králů
Už nějaký ten rok nakupuji koření na www.korenikralu.cz . Odtud mám i chlebové koření, které jsem použila do tohoto receptu, Nyní mám i slevový kód VERONIKA15, tak ho můžete využít. Seženete tam klasiku jako je kmín, pepř, ale i koření Adžika, různé kořenící směsi, mlýnky s čokoládou a další. Líbí se mi, že máte na výběr jestli chcete sáček nebo kořenku, to je skvělé. Vše je na výběr v různě velkých baleních, což je super u koření, které používáte ve velkém:-). Po zadání kódu budete mít vše ještě o 15% levněji:-).
Postup
Vlažnou vodu, sušené droždí a lžičku cukru dobře promíchejte. Nechte 10 minut stát, ať vzejde kvásek. Někdo u sušeného droždí tento krok přeskakuje, ale mě přijde, že je pak chleba víc nadýchanější, a proto tento krok nikdy nevynechávám.
Do mísy dejte špaldovou mouku, zatím 500 gramů a také sůl. Já ještě přidávám chlebové koření od Koření Králů. Dá to chlebu tu správnou chlebovou chuť.
Mísu dejte do robota a 5 minut hnětejte. Chce to pořádně propracovat, to je základ dobrého chleba. Dřív jsem to nedělala a chleba byl pak taky pěkně tvrdý. No což, člověk se pořád učí😊.
Když je těsto moc lepivé, přidejte ještě trochu mouky. Já jsem tentokrát dala asi o 50 gramů víc. Každá mouka se trochu liší, tak je třeba tomu recept přizpůsobit.
Těsto zakryjte utěrkou a nechte 60 minut kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a propracujte. Vytvarujte bochník libovolného tvaru a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nyní nechte ještě dalších 30 minut dokynout pod utěrkou.
Teď je ten správný čas na BREAD SCORING, tedy zdobení chleba. Vezměte si žiletku (hlavně opatrně) a vyřezejte do chleba libovolné tvary. Na Googlu najdete spoustu nápadů, kterými se můžete inspirovat.
Chleba dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, asi na 25-30 minut. Každý trouba je jiná, proto bude možná třeba čas přizpůsobit té vaší. Chlebík pečte na středním roštu.
Po upečení přeneste chleba na děrovanou mřížku a nechte zcela vychladnout. Nikdy ho nenechávejte vychladnout na plechu, protože se spodní část zapaří, zvlhne a chleba vám pak klidně do druhého dne zplesniví, a to je obrovská škoda.
Tip, jak prodloužit trvanlivost:
Základem je správné skladování. Jestli sledujete můj blog pravidelně, asi jste si všimly, že nedám dopustit na WRAP UP. Je to speciální pytlík na chleba, který prodlouží jeho trvanlivost. Jedná se o polopropustný obal, díky kterému chleba může dýchat. V igelitu vám chléb zplesniví a v utěrce ztvrdne, ale tento obal je něco mezi a funguje skvěle.
Jelikož se nejedná o chléb kváskový, i tak ale jeho trvanlivost není tak dlouhá. U nás se neohřeje déle než dva dny, takže přesnou trvanlivost vám neřeknu:-D.