Po dlouhých letech jsem se po velkém neúspěchu pustila do přípravy špaget carbonara. Poprvé jsem je dělala kousek po mých osmnáctinách a přestože jsem v té době už měla něco navařeno pěkně jsem je p..… no vždyť víte co. Takže po několika letech je tu opakování a tentokrát už naštěstí s úspěchem. Uvařit tyto špagety není nic těžkého, jen nesmíte nechat jako já tehdy špagety vychladnout a slepit do jednoho špalku😊

 Co vlastně jsou špagety carbonara? Jen pro ty, kteří o nich nikdy neslyšely: jsou to špagety s opečenou česnekem, slaninkou, smetanou, parmezánem a vajíčky. Italská kuchyně je velice rychlá a jednoduchá, výjimkou tedy není ani tento recept. Ideální rychlá večeře.

SurovinY

  • 500g špaget (1 balíček)
  • 200g  anglické slaniny (lepší je vcelku, ale použít můžete i plátky)
  • 100ml smetany ke šlehání
  • 80g parmezánu nebo sýra grana padano
  • 50g másla
  • 5 vajec
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžičky soli
  • Špetka mletého černého pepře

+další sýr na posypání

 

Příprava

  1. Špagety uvařte podle návodu v osolené vodě. Před cezením si ale nejdříve odeberte pár lžic vody do malé misky a schovejte do omáčky. Po uvaření špagety propláchněte vodou a dejte stranou. Můžete do nich přidat lžičku oleje, aby se tolik neslepily.
  2. Slaninu nakrájejte na malé kostičky. Použít můžete slaninu nakrájenou na plátky i tu vcelku (já měla krájenou). Česnek oloupejte a utřete.
  3. Na pánvi zahřejte máslo, přidejte slaninu a opečte jí dozlatova. Poté přidejte česnek a minutu za stálého míchání opékejte. Kdyby se česnek přidat hned na začátku byl by hořký.
  4. V misce smíchejte žloutky, smetanu, sůl, pepř a najemno nastrouhaný sýr.
  5. Nyní je čas přidat špagety. Předvařené špagety ponořte do misky s vroucí vodou alespoň na 2 minuty. Těstoviny musí být vařící, jen tak se na nich žloutková směs uvaří a také tím všechny špagety od sebe oddělíte. Před přidáním ještě nechte těstoviny krátce okapat.
  6. Pánev sundejte ze sporáku, přidejte špagety a zalijte je vaječnou směsí. Dobře promíchejte, aby vaječná směs těstoviny obalila. Nejlépe fungují dvě vidličky, kterými těstoviny můžete nadzdvihávat. Do omáčky přidejte pár polévkových lžic vody z těstovin. Omáčky by měla být hladká tak podle toho přidejte potřebné množství vody.
  7. Podávejte posypané strouhaným sýrem.