Řecko je moje země zaslíbená. Jezdila jsem tam jako dítě a milovala jsem to tam. Doufám, že se tam ještě někdy podívám. Hledala jsem, co z řecké kuchyně ochutnám a vybrala jsem si SOUVLAKI.

Je to ale trochu upravená verze tohoto jídla – správně se maso napíchne na špejli a ugriluje, případně upeče v troubě, když nemáte gril. Já jsem jídlo dělala navečer, a to na poslední chvíli. Maso jsem udělala na stolním grilu, který mi dal Jarda loni k Vánocům akorát že nakrájené na kousky, a ne jako špíz. Snad vám tento malý rozdíl nebude vadit. Slibuju, že to příště udělám správně, jak to má být.

Tohle jídlo nás nadchlo a rozhodně ho tedy nedělám naposledy.

 

Pečené brambory

  • 400g brambor
  • 1 lžíce oleje
  • sůl

Brambory neloupejte, jen omyjte. Nakrájejte na měsíčky, smíchejte s olejem, solí a dejte péct do trouby. Pekla jsem je na 180 stupňů asi 35 minut (dozlatova)

 

Maso

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 stroužek česnek
  • Olivový olej
  • Kůra ze ¼ citronu
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 lžičky koření na Gyros – V Lidlu jsem během řeckého týdne viděla směs koření na Souvlaki. Až zase bude, tak si jí koupím a vyzkouším. Nicméně kořenící směs není nutná, jen sůl, pepř, olivový olej, česnek a případně i kůra z citronu.

 

Maso nakrájejte na silnější plátky nebo kostky. Na marinádu smíchejte trochu olivového oleje, utřený česnek, kůru z citrónu, sůl a pepř. Nebo místo česneku a kůry použijte směs koření na Gyros či Souvlaki.

Nechte marinovat alespoň půl hodiny (nechala jsem, než se brambory upečou).

Až budou brambory hotové, dejte maso opéct na gril nebo pánev. Pekla jsem ho pěkně dozlatova.

 

Tzatziky

  • 140g řeckého jogurtu (= 1 balení z Lidlu)
  • 75g salátové okurky
  • 1 stroužek česneku
  • Šťáva z ½ citronu
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej (já ho nedávám)

 

Postup: Okurku nastrouhejte na hrubo, česnek utřete. Vše smíchejte dohromady a dejte vychladit do lednice.

 

Na talíř dejte:

  •  rajčata na měsíčky
  • červenou cibuli též na měsíčky
  • natrhaný římský salát
  • Půlku salátové okurky nakrájené na kolečka
  • Tzatziki do misky
  • Upečené maso
  • Brambory

Já jsem na servírování použila tento dřevěný talíř. Je na tato jídla jako dělaný. Uprostřed je totiž přihrádka na dresink. Nevypadá nádherně?

Další věc je, že mi jídlo podávané na dřevě chutná víc než z talíře. Zajímavé😊.