Krémová cibulová polévka je přesně to co v chladných měsících potřebuji. Ať už jdeme ven s naší kníračkou Sazí nebo se jdeme jen tak projít přijdeme domů promrzlí. Je to super pocit když přijdete totálně prochladlí z venku a dáte na sporák ohřát hrnec této polévky. Už jen ta vůně hřeje u srdce. Je to jeden z tradičních českých receptů který u nás doma vaříme. Když nemám velký chlad dám si jako lehkou večeři nebo oběd jen tuto polévku s kouskem chleba. Je docela sytá takže to k najedení bohatě stačí.
Suroviny
- 1 litr vývaru (já používám zeleninový)
- 300g cibule ( střední)
- 120ml smetany
- 40g hladké mouky
- 40g sádla
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky drcený kmín
- 1/8 lžičky mletého pepře
Příprava
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno nebo na měsíčky pro větší kousky cibule v polévce.
- V hrnci zahřejte sádlo. Cibuli s kmínem na něm orestujte dozlatova (cibule nemá být křupavá, jen opečené). Chce to stále míchat.
- Poté zaprašte moukou, promíchejte a zalijte vývarem.
- Polévku přiveďte k varu a 15 minut povařte.
- Na závěr přidejte sůl, pepř.
TIP: pro kyselejší chuť můžete přidat lžičku nebo dvě octa – ale až po uvaření aby se smetana nesrazila.