Kupované směsi na chleba často obsahují různé látky aby bylo těsto nadýchanější, směs díle vydržela nebo se v ní nedělali hrudky. Bohužel tyto látky nejsou vždy dobré pro naše zdraví. Domácí směsi obsahují pouze to co chleba správně obsahovat má. Dneska se podíváme na to jak si vyrobit chleba celozrnný. Celozrnná mouka je bohatá na vlákninu takže vás chleba zasytí lépe a na delší dobu než chleba z bílé mouky. V obchodě jsou celozrnné chleby často jen dobarvované a nemusí celozrnnou mouku obsahovat vůbec. Navíc by byla škoda přijít o tu nádhernou vůni která při pečení provoní celý byt ne?

Suroviny

  • 365g pšeničné celozrnné mouky
  • 100g hladké mouky
  • 35g žitné celozrnné mouky
  • 8g soli*
  • 1 sáček sušeného droždí
  • Na posyp: ovesné vločky, kmín, sezam, len, slunečnicové semínka (jen jeden druh nebo všechno)

*je to 1 ne úplně vrchovatá lžička  

Příprava

Všechny suroviny smíchejte a uložte do uzavíratelného obalu. Sušené droždí můžete přidat ke směsi nebo ho přilepit k obalu a otevřít až potom. Posyp si můžete připravit do krabičky a položit jí k připravené směsi.   Příprava:

  • 500g připravené směsi na chleba
  • 350ml teplé vody

 

  1. Směs na chleba smíchejte s teplou vodou o teplotě cca 45 stupňů (udržíte v ní ruku)
  2. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte
  3. pružné těsto. Trvá to asi 5 minut než bude těsto dobře propracované.
  4. Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout ideálně na teplém místě.
  5. Znovu propracujte a opět něchte 30minut kynout.
  6. Vykynuté těsto podsypte moukou a vypracujte z něj bochánek. Také můžete použít formu na chleba a těsto do ní vložit.
  7. Chleba potřete vodou a posypte semínky.
  8. Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů po dobu 25-30minut. K pečení používám spodní část trouby. Když jsem chleba dávala výše vršek byl připálený.

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: max. 3 dny