Znáte to – máte hlad, ale v lednici nic není. Co teď?

Jelikož bydlím na poli, bez auta se neobjedu. Když mi Jarda odjede autem, jsem tak nějak v háji😊. Už jen proto nakupujeme vždy na delší dobu, aby bylo doma vždy něco k jídlu. I tak se to občas sejde, že se na nákup zapomene a lednice je totálně vybílená. Zrovna to se mi stalo tenhle víkend.

Měla jsem hrozný hlad a netušila co uvařím, Jarda měl přijet až večer. Pak jsem v mrazáku objevila kukuřici a napadlo mě udělat nějaké placky. Nakonec jsem udělala kukuřičné kuličky. V lednici byl zbytek mléka a poslední vajíčko, takže mi to krásně vyšlo.

Kuličky jsou hotové během pár minut a jsou moc dobré. Dají se jíst jen tak, s kečupem nebo jiným dipem anebo je posypat sýrem. Jsou to takové krokety, klidně je můžete udělat i jako přílohu.

 

 

Suroviny:

  • 100-115g hladké mouky
  • 110g mražené kukuřice
  • 65g mléka (použít jde i voda)
  • 1 vejce vel. M
  • ½ lžičky cukru
  • 1 malá lžička soli
  • Volitelně: 1/4 lžičky mletého Green Jalapeno

Olej na smažení

 

Postup

Mraženou kukuřici nechte trochu povolit a okapat v sítu. Nebo ji dejte do síta a prolijte horkou vodou. Když jí dáte do těsta mraženou, začne mrznout i těsto, takže půjde by se nemuselo jít promíchat. Důležité je nechat kukuřici okapat, jinak vám může naředit těsto.

Mouku smíchejte s kypřicím práškem, přidejte sůl, cukr, vajíčko a mléko. Promíchejte a nakonec vmíchejte kukuřici.

Pokud je těsto moc tekuté, přidejte mouku. Mělo by být dostatečně husté na to, abyste pomocí dvou lžic mohli do oleje tvořit takové kuličky/hromádky.

V pánvi zahřejte olej. Teplotu nastavte na střední, při vysoké teplotě by se mohly kuličky rychle upéct a uvnitř zůstat tekuté.

Pomocí dvou lžic těsto vkládejte do oleje. Nebudou to přímo kuličky, spíš kuličkám podobné tvary (na dokonalé kuličky není těsto zas tak tuhé).

Smažte dozlatova ze všech stran.

Vyndejte, rozložte na papírový ubrousek a nechte okapat.

TIP: Do kečupu přidejte špetku chipotle nebo jiného chilli prášku. Vynikající je i zakysaná smetana smíchaná se špetkou pepře a green jalapeňo (chilli kupuji od Chilli doctor).

 

Jak podávat?

  • S kečupem/tatarkou/sweet chilli omáčkou/ srirachou či jinou omáčkou nebo dipem.
  • Jako přílohu
  • Sypané strouhaným sýrem – eidamem, Grana padano, parmazánem