Cibulové kroužky obalené v těstíčku a dozlatova usmažené chutnají nejlépe právě vytažené z pánve. Recept není o nic těžší než když doma smažíte řízky. V rychlých občerstveních jsou cibulové kroužky zbytečně předražené a těsto ve které cibuli obalují často neobsahuje jen mouku, vajíčko nebo prášek do pečiva. Nejen kvůli ceně, ale i kvůli té úžasné chuti horké cibule v křupavém těstíčku stojí za to věnovat chvilku času stání u pánve. Odměnou vám bude celý talíř této křupavé pochoutky.
Suroviny
- 200g bílé cibule (1 velká nebo 2 malé)
- 70g hladké mouky
- 1/2 lžíce prášku do pečiva
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 5 lžic mléka (80ml)
- 1/4 lžičky pepře
- Cca 100g strouhanky na obalení
- Olej na smažení
Příprava
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na širší kroužky.
- Všechny kroužky od sebe oddělte
- Mouku, sůl a prášek do pečiva smíchejte
- Kroužky cibule v moučné směsi obalte. Oklepte a dejte stranou
- Zbytek moučné směsi smíchejte s mlékem a vejcem. Metličkou vymíchejte hladkou směs.
- Do druhé misky si připravte strouhanku
- Cibuli do těstíčka namočte, nechte trochu okapat a poté obalte ve strouhance
- Když máte všechny kroužky obalené můžete si připravit pánev. Nalijte takové množství oleje aby kroužky byly z půlky ponořené. Použila jsem celkem 1 hrnek oleje. Zahřejte na střední nebo vysoký stupeň aby se pánev zahřála na dostatečně vysokou teplotu.
- Obalené kroužky cibule osmažte v oleji z obou stran dozlatova. Každá strana se smaží přibližně 1-2 minuty.
- Osmažené kroužky položte na papírový ubrousek a po chvilce otočte. Odsajete tak přebytečný olej.
- Nejlépe chutnají ještě teplé
TIP: do těsta můžete přidat různé koření pro další příchutě cibulových kroužků například sušenou papriku, chilli.