Koukám do spíže a objevila jsem balíček sójových kousků. Přemýšlela jsem co udělám, a nakonec jsem se rozhodla po smaženou křupavou sóju. Jestli máte rádi indickou kuchyni, myslím že vám to bude chutnat😊. Najdete tam koření Garam masala, kurkumu, koriandr…je to výborné.

Já jsem to nechala jako takový snack, řekněme indický popcorn k televizi:-D. Ale když k tomu přidáte třeba rýži a nějakou tu zeleninu, určitě by to šlo podávat i jako hlavní jídlo.

 

Budete potřebovat:

  • ½ hrnků sójových kousků (22 gramů, zbytek jsem použila ještě do jiného receptu)
  • 3 lžíce rýžové mouky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ lžíce Kashmiri prášku Chilli doctor (kód VERONIKA15)
  • ¼ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky koření Garam masala
  • ¼ lžičky mleté kurkumy BEWIT (u kurkumy sazím na kvalitu, proto kupuji jedině tuhle:-)).
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • ¼ hrnku vody
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky česnekové pasty Podravka

Olej na smažení

 

Postup:

Sójové kousky uvařte podle návodu. Poté je dejte do síta a důkladně z nich vymačkejte vodu. Anebo je můžete osušit utěrkou, i to je možné.

Zbytek surovin smíchejte v misce a vytvořte tak těstíčko. Přidejte asi 60 ml vody, což je ¼ hrnku. Možná o něco méně nebo o něco více.

Kousky sóji vkládejte do těstíčka a poté po jednom do rozpáleného oleje. Toho dejte tolik, aby byla sója zcela ponořená. Někde jsem totiž četla, že když šetříte olejem a dáte ho málo peče se to jídlo déle a také se olej dost rychle ochladí. Díky tomu pak není jídlo křupavé, ale spíše rozmočené. Já jsem toho oleje zrovna také moc neměla, tak to příště musím napravit. Možná by šlo použít i horkovzdušnou fritézu, ale s tou bohužel nemám zkušenosti. Mám ale v plánu si jí pořídit k Vánocům.

 

Sóju vyndejte děrovanou lžící, dejte okapat na papírovou utěrku a poté dejte smažit další várku.

Podávejte s oblíbenou omáčkou-já jsem zvolila sweet chilli, BBQ, a hlavně mého favorita- mash od Chilli doktora. To je pasta z fermentovaného chilli a je to strašně dobré.

Na ozdobu bych dala pokrájený čerstvý koriandr, ale u nás se dost těžko shání, a tak jsem ho neměla.

Snad se vám tato inspirace na to, jak zpracovat sóju líbila. Hodně lidí si s ní neví moc rady, tak bych ráda brzy vyzkoušela další recepty. Ještě jsem dělala sójové kari, brzy na něj přidám recept.

 

Nápady:

Příště bych hned po osmažení sóju obalila v BBQ omáčce, jak se to dělá s křidýlky. Podle mě by to mohlo být moc dobré😊.

Možná to zkusit i s kuřecím? Stejné těstíčko i postup, jen bych obalila kuřecí kousky.

Pokud nesmíte lepek, tak bych hladkou mouku nahradila nějakou bezlepkovou. kterou máte doma:-). Akorát si teď nejsem jistá, jestli je ta česneková pasta bezlepková, tak si to raději zkontrolujte nebo použijte trochu utřeného česneku.