Slunečnicové máslo je velice chutné a také zdravé. Slunečnice má vysoký obsah vitaminů (hlavně vitaminu E) a minerálů. Obsahuje také dostatek bílkovin na to, aby bylo vhodným doplňkem pro vegetariány a vegany. Spolehlivě zažene hlad, takže pokud vás honí mlsná stačí lžička nebo dvě a je je po chuti na sladké.
Slunečnicové máslo vyrobíte do pěti minut, není to tedy nic složitého. V kuchyni má bohaté využití: Můžete si ho namazat na pečivo místo nutely, přidat do smoothie, lívanců nebo do pečených sladkých i slaných jídel. Další výhodou je dlouhá trvanlivost. Máslo ze slunečnice vydrží v lednici celý 1 rok, takže si ho klidně vyrobte více abyste ho měli vždy po ruce.
Suroviny
- 500g loupaná semena slunečnice (syrová)
Volitelně:
*2-3 lžíce třtinového cukru, nebo jiného sladidla
*2-3 lžíce kokosového oleje
Příprava
- Slunečnici nasypte do mixéru nebo kuchyňského robota.
- Mixujte 3-5 minuty (možná i déle) než ze slunečnice vznikne tekutější pasta. Slunečnicové máslo není tak tekuté jako arašídové.Tekutější konzistence docílíte přidáním kokosového oleje. Také si usnadníte a urychlíte mixování.
- Použijte stěrku nebo pěchovátko které k některým mixérům přidávají a občas setřete máslo usazené na stěnách.
- Máslo ochutnejte a pokud chcete i oslaďte. Pokud nepoužijete tekuté sladidlo je potřeba ještě chvíli mixovat pro rozpuštění cukru.
- Když máte hotovo přendejte máslo do zavírací sklenice. V mixéru se docela zahřejte, proto ho před uzavřením a uložením do lednice nechte úplně vychladnout.
Použití: na pečivo, jen tak na lžičku, lívanců, palačinek, do koktejlů a smoothies…
Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě
Trvanlivost: v lednici 1 rok, při pokojové teplotě 2-3 měsíce