Pomazánka z pražených slunečnicových semínek slazená medem. Zdravá sladká pomazánka kterou na pečivo, sušenky ale také do smoothie nebo koktejlů.
Suroviny
- 500g syrových loupaných semen slunečnice
- 4 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce medu (nebo více podle chuti)
Příprava
Pražení slunečnice:
- Slunečnice nasypte v jedné vrstvě na plech.
- Vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů.
- Pečte 5-10 minut až se slunečnice rozvoní a lehce zezlátne. Vždy po asi 3 minutách slunečnici promíchejte. Hlídejte jí ať se nepřipálí.
Pomazánka:
- Slunečnici nechte trochu vychladnout. Může být vlažná, ale rozhodně jí do mixéru nedávejte vařící.
- Praženou slunečnici spolu s kokosovým olejem mixujte 3-5 minut nebo dokud z ní nevznikne tekutější pasta. Nebude úplně jako arašídové máslo a také nemá být drobivá.
- U slabých mixéru klidně můžete přidat i více kokosového oleje. Pokud se vám slunečnice pořád jen drobí tak to pomůže.
- Občas zastavte a setřete ze stran mixéru usazená semínka.
- Pomazánku přendejte do misky. Přidejte med a dobře promíchejte. Klidně přidejte i víc pokud vám to přijde málo sladké.
- Přendejte do zavírací sklenice a nechte úplně vychladnout.
- Poté teprve sklenici uzavřete
Skladování: v lednici i při pokojové teplotě. Jen při pokojové teplotě bude tekutější a trvanlivost okolo 1 měsíce
Trvanlivost: 6 měsíců