Představuji vám jeden z mých nejoblíbenějších dortů. Je rychlý, nepečený a výsledek stojí za to. Je to dort ze šlehačky, zakysané smetany a piškotů. Rozhodně doporučuji použít cukrářské piškoty-tedy ty dlouhé. Klasické piškoty by se vám hned rozmočily. Někdy z tohoto receptu dělám kulatý dort a jindy zase dezert do skleniček na různé oslavy narozenin atd. Když jsem neměla dortovou formu, dělala jsem dort do velké potravinové dózy.

Nepečené dorty mám nejraději a to hlavně v létě. Komu by se taky chtělo zapínat troubu, že? Dort je osvěžují a tak je na léto ideální.

Tady máte recept:-):

 

Krém:

  • 500ml smetany ke šlehání
  • 500g zakysané smetany
  • 80g moučkového cukru
  • Vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt (volitelně)

Kávové piškoty:

  • 24 dlouhých cukrářských piškotů
  • 100ml vroucí vody
  • 2 lžíce cukru
  • 3-4 lžičky instantní kávy

Na posypání:

  • Hořké kakao

Pomůcky: kulatá dortová forma se sundavacím dnem, elektrický šlehač

 

Příprava:

  1. Smetanu vyšlehejte do tuha. Do šlehačky pomalu vmíchejte zakysanou smetanu a moučkový cukr. Na míchání použijte lžíci nebo jen párkrát promíchejte metličkou, aby se šlehačka nesrazila. Pro chuť vanilky smíchejte zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem nebo vanilkovým extraktem. Dobře promíchejte a pak teprve přidejte k šlehačce.
  2. Připravte si dortovou formu se sundavacím dnem.
  3. Kávové piškoty: Vroucí vodou zalijte instantní kafe, přidejte cukr a promíchejte.
  4. Připravenou kávu nalijte do hlubokého talíře. Vezměte si jeden piškot a z obou stran ho v kávě namočte. Nenechávejte ho v ní ležet, jen ho ponořte a hned vyndejte. Piškoty by byly zbytečně rozmáčené.
  5. Namočené piškoty dejte na dno formy a zaplňte s nimi celé dno. Jedna vrstva je 12 piškotů, na dno tedy budete potřebovat přesně polovinu piškotů. Pokud se vám tam poslední piškoty nevejdou, můžete je přepůlit nebo natrhat ještě více. Většinou mi to vyjde tak, že poslední dva piškoty použiju na vyplnění prázdných míst.
  6. Piškoty přikryjte polovinou šlehačkové náplně a na ní opět rozložte 12 kávových piškotů.
  7. Poslední bude šlehačková vrstva, teď už jí použijte všechnu.
  8. Dort posypte hořkým kakaem a dejte na několik hodin ztuhnout do lednice. Minimálně 4 hodiny, ale ideálně přes noc. Kdo nechce čekat, může dort sníst lžičkou😊. Nebudu vám lhát, taky jsem to několikrát udělala:-D.
  9. Když je dort vychlazený projeďte okraje nožem a pomalu odstraňte bok formy. Dort nakrájejte a podávejte.

 

Na ozdobu se hodí kyselé ovoce, například maliny. Příště bych chtěla ovoce dát na piškoty a zalít šlehačkovou náplní.

TIP: Dort lze připravit i do dózy na potraviny, misky nebo skleničky. Ideální třeba na oslavu nebo pro návštěvu. Nebudete muset nic krájet, jen každému dáte jeho porci. Stačí vyložit nádobu piškoty a nastříkat na ně krém. Nebo stejně jako u dort můžete střídat piškoty a šlehačkovou náplň.