Recept na dort se šlehačkovým krémem a kávovými piškoty. Dort je nepečený a jeho příprava je velice rychlá. Nejčastěji ho dělám v létě, kdy se snažím nechat troubu vypnutou. Nadýchaný, pěnový sníh ze šlehačky a zakysanky a k tomu piškoty namočené v kávě. Tomu nejde odolat. Přitom vás bude stát jen maximálně 10 minut času a to je krásný čas na přípravu tak velkého dortu. Pak už vás jen čeká počkat až dort ztuhne v lednici. Kdo je ale nedočkavý může se do dortu pustit lžičkou. Tak či tak chutná skvělě😊

 

Kávové piškoty:

  • 24 dlouhých cukrářských piškotů
  • 200ml vroucí vody
  • 4 lžíce třtinového nebo hnědého cukru
  • 4 lžičky instantní kávy

Volitelně:

  • 1 lžíce amaretta (mandlového likéru)

 

Krém:

  • 400g zakysané smetany
  • 250ml smetany ke šlehání (vychlazené)
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry

 

  • Hořké kakao na posypání

 

  1. Smetanu vyšlehejte do tuha. Do šlehačky pomalu vmíchejte zakysanou smetanu a moučkový cukr. Použijte lžíci nebo jen párkrát promíchejte metličkou, aby se šlehačka nesrazila.
  2. Připravte si dortovou formu se sundavacím dnem. Když jsme formu neměla používala jsem velkou plastovou dózu a dort jedla lžičkou😊
  3. Na kávové piškoty zalijte vroucí vodou instantní kafe, přidejte třtinový cukr a promíchejte. Přidejte i amaretto pro mandlovou chuť.
  4. Připravenou kávu nalijte do hlubokého talíře. Vezměte si jeden piškot a z obou stran v kávě namočte. Nenechávejte ho v ní ležet, jen namočit a ven. Piškoty by byly zbytečně rozmáčené.
  5. Namočený piškot dejte na dno formy a pokračujte, dokud nezaplníte celé dno. Jedna vrstva je 12 piškotů, na dno tedy budete potřebovat přesně polovinu piškotů (na klasickou dortovou formu).
  6. Piškoty přikryjte polovinou šlehačkové náplně a na ní opět rozložte 12 kávových piškotů.
  7. Poslední bude šlehačková vrstva, teď už jí můžete vyklopit všechnu.
  8. Dort posypte hořkým kakaem a dejte na několik hodin ztuhnout do lednice. Minimálně 4 hodiny, ale ideálně přes noc. Kdo je nedočkavý může jíst dort lžičkou, protože zatím ještě nebude držet pohromadě.
  9. Když je dort vychlazený projeďte okraje nožem a pomalu odstraňte bok formy. Dort nakrájejte a podávejte.

 

Poznámka: pokud máte silikonovou formu vcelku můžete dort po ztuhnutí zakrýt rovným talířem a opatrně překlopit. Použít se dají i formy na srnčí hřbet nebo jiné podobné.