Recept na dort se šlehačkovým krémem a kávovými piškoty. Dort je nepečený a jeho příprava je velice rychlá. Nejčastěji ho dělám v létě, kdy se snažím nechat troubu vypnutou. Nadýchaný, pěnový sníh ze šlehačky a zakysanky a k tomu piškoty namočené v kávě. Tomu nejde odolat. Přitom vás bude stát jen maximálně 10 minut času a to je krásný čas na přípravu tak velkého dortu. Pak už vás jen čeká počkat až dort ztuhne v lednici. Kdo je ale nedočkavý může se do dortu pustit lžičkou. Tak či tak chutná skvělě😊
Kávové piškoty:
- 24 dlouhých cukrářských piškotů
- 200ml vroucí vody
- 4 lžíce třtinového nebo hnědého cukru
- 4 lžičky instantní kávy
Volitelně:
- 1 lžíce amaretta (mandlového likéru)
Krém:
- 400g zakysané smetany
- 250ml smetany ke šlehání (vychlazené)
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- Hořké kakao na posypání
- Smetanu vyšlehejte do tuha. Do šlehačky pomalu vmíchejte zakysanou smetanu a moučkový cukr. Použijte lžíci nebo jen párkrát promíchejte metličkou, aby se šlehačka nesrazila.
- Připravte si dortovou formu se sundavacím dnem. Když jsme formu neměla používala jsem velkou plastovou dózu a dort jedla lžičkou😊
- Na kávové piškoty zalijte vroucí vodou instantní kafe, přidejte třtinový cukr a promíchejte. Přidejte i amaretto pro mandlovou chuť.
- Připravenou kávu nalijte do hlubokého talíře. Vezměte si jeden piškot a z obou stran v kávě namočte. Nenechávejte ho v ní ležet, jen namočit a ven. Piškoty by byly zbytečně rozmáčené.
- Namočený piškot dejte na dno formy a pokračujte, dokud nezaplníte celé dno. Jedna vrstva je 12 piškotů, na dno tedy budete potřebovat přesně polovinu piškotů (na klasickou dortovou formu).
- Piškoty přikryjte polovinou šlehačkové náplně a na ní opět rozložte 12 kávových piškotů.
- Poslední bude šlehačková vrstva, teď už jí můžete vyklopit všechnu.
- Dort posypte hořkým kakaem a dejte na několik hodin ztuhnout do lednice. Minimálně 4 hodiny, ale ideálně přes noc. Kdo je nedočkavý může jíst dort lžičkou, protože zatím ještě nebude držet pohromadě.
- Když je dort vychlazený projeďte okraje nožem a pomalu odstraňte bok formy. Dort nakrájejte a podávejte.
Poznámka: pokud máte silikonovou formu vcelku můžete dort po ztuhnutí zakrýt rovným talířem a opatrně překlopit. Použít se dají i formy na srnčí hřbet nebo jiné podobné.