Moje šikovná tchýně tento týden udila, tak jsem toho využila a upekla jsem slaný dort s uzeným masem. Uzené dělá už hodně let, a proto ho má vždy skvěle ochucené.

Tento dort hodně připomíná velikonoční nádivku. Jsou v něm brambory, uzené maso, mouka, vejce, česnek a mléko. Ještě jsem do něj přidala čabajku, abych ji spotřebovala. Dort jsem podávala jako oběd a druhý den jako večeři. Možná bych k němu příště ještě udělala zakysanou smetanu se solí a pepřem.

Tvar dortu je samozřejmě dobrovolný. Stejně tak můžete zvolit vysoký plech anebo formu na srnčí hřbet.

 

Suroviny:

  • 400g den předem uvařených brambor ve slupce
  • 370g vlažného mléka
  • 240g polohrubé mouky nebo 120g hladké a 120g hrubé
  • 50g uzeného masa
  • 50g čabajky nebo jiné klobásky
  • 1 vejce vel. M
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a ½ lžičky soli (10 gramů)
  • ½ lžíce sušeného droždí (5 gramů)
  • ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva*

*používám bezfosfátový prášek s vinným kamenem. Sehnala jsem ho na www.biosfera.cz.

 

Postup:

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Protože je budeme strouhat, je lepší, když si je uvaříte den předem, abyste nemuseli čekat, až vychladnout.

Uzené i klobásu nakrájejte na kostičky:

Použila jsem tohle domácí masíčko:-). Jarda se do něj hned pustil a málem mi nic do koláče nezbylo.

Z vlažného mléka, trošky cukru a sušeného droždí nechte 10 minut vzejít kvásek.

Brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Dejte do mísy a přidejte k nim na kostky nakrájené uzené i čabajku, utřený česnek, mouku, vejce, sůl, kypřicí prášek a také kvásek. Tedy zbytek všech surovin.

Vypracujte těsto a nechte hodinu kynout.

Poté těsto dejte do dortové formy. Nezapomeňte jí vymazat a vysypat moukou.

Pečte v předehřáté troubě 50-60 minut.

Opatrně vyklopte. Lépe to jde, když ho necháte trochu vychladnout.

Podávejte teplé nebo studené.