Nemáte rádi sladké cukroví? Nestíháte upéct? Udělejte rychlé vánoční cukroví z listového těsta.

Přijde mi, že na Vánoce je všude nějak moc sladkého. Cukroví, vánočka, svařák, vaječný likér…samé sladké. Jarda mě před pár lety poprosil o slané cukroví, protože to sladké mu moc nechutná. Mě sice chutná, ale ráda ho prostřídám se slaným, jinak se to rychle přejí. Určitě to znáte – napečete plno cukroví a během pár dnů se už na něj nemůžete ani podívat. U mě je to většinou způsobené tím, že při pečení hodně ujídám a pak už na to nemám chuť:-D.

Času není nazbyt a proto jsem dala dohromady pár super rychlých receptů. Tenhle rok chci zapnout kameru a schválně zkusit, kolik cukroví zvládnu za 1 hodinu. S Jardou nás to oba zajímá. Určitě nesmí chybět tento recept. Je to slané cukroví z listového těsta. Recept se dá ještě urychlit, když použijete již vyválené těsto, které koupíte třeba v Lidlu a mnoha dalších obchodech.

Výhodou tohoto cukroví je, že můžete udělat mnoho druhů – makové, slané, sezamové, s kmínem, lněné, sýrové, bylinkové…každé budou chutnat jinak. Můj favorit je mák, kmín a sýr, ty mám nejradši a ideálně ještě teplé!

 

Suroviny:

  • 1 listové těsto – mražené nebo rovnou vyválené chlazené
  • Vajíčko na potření
  • Posyp – sezam (bílý nebo černý), mák – celý, kmín – celý, lněné semínko, sýr (eidam, parmezán…)…

 

Pomůcky:

  • Velký plech
  • Pečící papír nebo podložka na pečení (dá se použít opakovaně)

 

Postup

Mražené těsto nechte den předem rozmrznout v lednici nebo přes noc na lince. Nebo ho dejte na teplé místo, třeba kousek od topení (ale ne na něj). V případě chlazené těsto přeskočte válení a rovnou krájejte čtverečky.

  1. Těsto rozdělte – mražené většinou obsahuje 3 díly. Můžete ho vyválet i když je na sobě, ale zbytečně to na lince zabere hodně místa. Raději ho rozdělte a postupně vyválejte na dobře pomoučněné ploše. Těsto můžete udělat vyšší i tenké. Když ho ale uděláte hodně tenké, bude se špatně přenášet a zabere to více plechů, což je čas navíc. Většinou dělám tak 0,25-0,5cm.
  2. Poté si vezměte nůž a těsto nakrájejte na čtverečky. Dají se vykrájet i různé tvary jako u lineckého, ale zase pak budete muset těsto propracovávat, dokud ho nespotřebujete těsto. Takhle jen uděláte čtverečky nebo tyčinky a rovnou spotřebujete všechno těsto beze zbytků.
  3. Těsto přeneste na pečící papír. Nechte mezi sebou rozestupy, ať se při pečení neslepí. Kdyby se náhodou slepilo, tak by ho mělo stačit jen odlomit.
  4. Když se vám to nevejde na 1 plech, což asi nevejde, připravte si plechy s papírem hned vykrájené tvary mezi ně rozdělte.
  5. Dále do misky klepněte jedno vajíčko a dobře ho rozšlehejte. Přidávám i lžičku vody, ať není tak husté. Všechny tvary potřete vajíčkem. Nikdy nepotírejte sušenky na válu, jinak se k němu přilepí a nepůjde sundat. Vždycky až na plechu.
  6. Nakonec všechno cukroví posypte jedním nebo více druhy posypu. Část můžete posypat strouhaným sýrem, něco mákem, lnem, sezamem, kmínem…alespoň budete mít více druhů.
  7. Pečte v předehřáté troubě ve středu trouby na 200 stupňů. Pečte jeden plech po druhém pěkně dozlatova, zkoušela jsem péct více plechů najednou a vždy se upekl jen jeden, takže to asi nemá cenu. Já jsem první plech pekla okolo 10 minut, ten druhý plech už jen asi 7.
  8. Po vychladnutí cukroví přendejte do zavírací dózy.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: minimálně 1 měsíc. Nebo cukroví dejte do mrazáku, kde vydrží měsíce.

 

Z listového těsta se dá udělat plno druhů slaného a sladkého cukroví. Těsto se dá koupit již hotové, takže vám ušetří plno práce. Udělat můžete například šátečky plněné džemem nebo nutelou, slané tyčinky anebo vykrájet tvary a posypat je různými semínky jako je mák, sezam nebo len.