Pečené kaštany patří k vánočním trhům stejně jako svařák nebo horká čokoláda. Nádherná vůně kaštanů teď nemusí patřit jen na trhy, ale můžete si ji přinést s sebou domů a pečené kaštany si udělat sami. Chutnají skvěle, dají se upravit na spousty způsobů a navíc jsou i zdravé. Konzumace kaštanů prý dokonce zlepšuje i náladu. Díky nízkému obsahu cukru jsou vhodné i pro diabetiky. Dneska se podíváme na to jak si upéct kaštany v pánvi
Suroviny
- 100g jedlých kaštanů*
- Sůl
*nebo jakékoliv jiné množství
Příprava
- Kaštany omyjte a nechte oschnout.
- Připravte si ostrý a kaštany na vypouklé straně nařízněte do písmene X. Čáru proveďte přes skoro celou vypoklou stranu, pomůže vám to kaštan snadno oloupat. Výborně se k tomu hodí nože se zoubky, nekloužou tolik takže se hned tak neříznete. U klasického je lepší zapíchnout nůž doprostřed, nůže necháte kolmo ke kaštanu a pohybem nahoru a dolů uděláte první čárku. Takto postupujete na všechny 4 strany až X-ko vznikne. Některé kaštany nejsou vůbec vypouklé, nařízněte je tam kde to pro vás bude nejjednodušší (nebo nejměkčí)
- Naříznuté kaštany nasypte do pánve rozpálené na střední teplotu.
- Za častého míchání opékejte 10-15 minut. Tam kde jsou naříznuté se trochu otevřou a co je nejhlavnější také změknou.
- Nechte trochu vychladnout aby jste se nespálily. Loupat je ale třeba ještě za tepla. Jestli vás to pálí můžete použít třeba rukavice nebo utěrku.
- Kaštany loupejte od naříznutí. Zbavte je tvrdé slupky a očistěte až zůstane jen čistý žlutý Pečené kaštany prosolte a ještě horké podávejte