Minulý víkend jsme jeli za přáteli. Na návštěvu nikdy nejezdím s prázdnou, tak jsem přemýšlela, co dobrého jim udělám. Chtěla jsem, aby to byl něco menšího, nějaká jednohubka. Nakonec jsem udělala pudinkové košíčky a tyčinky z jogurtového těsta.
Tyhle tyčinky se u nás doma už zabydlely. Dělám je pro návštěvy, na oslavy, jako vánoční cukroví i jen tak, místo chipsů nebo křupek. Když mám chuť, upeču hned několik plechů a po vychladnutí uložím do krabičky. Mají dlouhou trvanlivost, bez problému vydrží měsíc. I když ty ještě teplé, právě vytažené z trouby…ty jsou prostě nej!
Suroviny:
- 250g hladké mouky
- 150g bílého jogurtu
- 100g másla/hery
- 1 lžička soli
- 1 vejce na potření
- Pomůcky: Použila jsem formu na tyčinky z Tescomy
Na posypání: kmín, strouhaný sýr – eidam, parmezán, sezam – černý nebo bílý, len, chia semínka, mák…
PŘÍPRAVA
- Všechny suroviny smíchejte a ručně nebo v robotu vypracujte těsto.
- Na pomoučněném vále vyválejte asi 0,5 cm silné těsto. Můžete i tenčí, ale tyčinky se vám budou hůře přenášet na plech.
- Nyní těsto rozkrájejte na tyčinky.
- Můžete udělat různé tvary – tyčinky, čtverečky, použít vykrajovátka…Já jsem použila tuhle vychytávku od Tescomy. Stačí těsto vyválet, přiložit a přejet válečkem. Tyčinka je jedna jako druhá. Já jsem tentokrát udělala těsto zbytečně nízké, 0,5cm je ideální.
- Tyčinky přeneste na plech. Poté tyčinky potřete rozšlehaným vajíčkem.
- Posypte kmínem, strouhaným sýrem nebo jiným vybraným posypem. Ještě je můžete trochu posolit, ale nepřežeňte to. Tentokrát jsem udělala sýrové tyčinky, pak tyčinky se dvěma druhy sezamu a takový mix – len, sezam…
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Až tyčinky pěkně zhnědnou, vytáhněte.
- Nechte je vychladnou a uložte do uzavíratelného obalu.
Skladujte: Při pokojové teplotě
Trvanlivost: Dlouhá, zkoušela jsem je po měsíci a byly stále vynikající. Jen se k nim nesmí dostat voda (třeba v lednici by mohly zvlhnout nebo na lince poblíž sporáku).