Minulý víkend jsme jeli za přáteli. Na návštěvu nikdy nejezdím s prázdnou, tak jsem přemýšlela, co dobrého jim udělám. Chtěla jsem, aby to byl něco menšího, nějaká jednohubka. Nakonec jsem udělala pudinkové košíčky a tyčinky z jogurtového těsta.

Tyhle tyčinky se u nás doma už zabydlely. Dělám je pro návštěvy, na oslavy, jako vánoční cukroví i jen tak, místo chipsů nebo křupek. Když mám chuť, upeču hned několik plechů a po vychladnutí uložím do krabičky. Mají dlouhou trvanlivost, bez problému vydrží měsíc. I když ty ještě teplé, právě vytažené z trouby…ty jsou prostě nej!

 

 

Suroviny:

  • 250g hladké mouky
  • 150g bílého jogurtu
  • 100g másla/hery
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce na potření
  • Pomůcky: Použila jsem formu na tyčinky z Tescomy

Na posypání: kmín, strouhaný sýr – eidam, parmezán, sezam – černý nebo bílý, len, chia semínka, mák…

 

PŘÍPRAVA

 

 

  1. Všechny suroviny smíchejte a ručně nebo v robotu vypracujte těsto.
  1. Na pomoučněném vále vyválejte asi 0,5 cm silné těsto. Můžete i tenčí, ale tyčinky se vám budou hůře přenášet na plech.
  2. Nyní těsto rozkrájejte na tyčinky.
  3. Můžete udělat různé tvary – tyčinky, čtverečky, použít vykrajovátka…Já jsem použila tuhle vychytávku od Tescomy. Stačí těsto vyválet, přiložit a přejet válečkem. Tyčinka je jedna jako druhá. Já jsem tentokrát udělala těsto zbytečně nízké, 0,5cm je ideální.
  4. Tyčinky přeneste na plech. Poté tyčinky potřete rozšlehaným vajíčkem.
  5. Posypte kmínem, strouhaným sýrem nebo jiným vybraným posypem. Ještě je můžete trochu posolit, ale nepřežeňte to. Tentokrát jsem udělala sýrové tyčinky, pak tyčinky se dvěma druhy sezamu a takový mix – len, sezam…
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Až tyčinky pěkně zhnědnou, vytáhněte.
  7. Nechte je vychladnou a uložte do uzavíratelného obalu.

Skladujte: Při pokojové teplotě

Trvanlivost: Dlouhá, zkoušela jsem je po měsíci a byly stále vynikající. Jen se k nim nesmí dostat voda (třeba v lednici by mohly zvlhnout nebo na lince poblíž sporáku).