Rychlý recept na škvarkové placky. Škvarky můžete použít kupované anebo si vyrobit vlastní. Těsto je kynuté, ale kynout se nenechává. Placky rovnou dáte do trouby a během upečení vám sami pěkně nakynout. Během chvilky tak máte hotovo. Z jedné várky těsta uděláte celou mísu placek, nemusíte se tedy bát, že by jich bylo málo anebo se na někoho nedostalo😊.
Surovin
- 1kg hladké mouky
- 400g škvarků
- 400ml teplého mléka
- 250g hery
- 3 vejce
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- Celý kmín na posypání
Příprava
- Teplé mléko smíchejte s cukrem a droždím. Mléko nesmí být vařící, musíte v něm udržet prst jinak by droždí nevykynulo. Misku s droždím dejte stranou a nechte 10 minut stát.
- Mezitím si do velké mísy připravte hladkou mouku, změklou heru, vajíčka, škvarky a sůl. Většinu škvarek pokrájejte nadrobno a zbytek na větší kousky (asi tak čtvrtku).
- Do mísy přelijte kvásek a můžete vypracovat těsto. Ručně nebo v robotu vše promíchejte.
- Z těsta tvarujte vysoké placky (velké, malé…jaké máte rádi). Placky dělám vysoké asi tak 2 centimetry. Nebojte se, nechybí mi tu jak dlouho mají placky kynout. Těsto je sice kynuté, ale placky vám vykynout až v troubě😊
- Každou placku potřete mašlovačkou namočenou ve vodě a posypte kmínem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova asi 10-15 minut. Až bude špejle po vytažení čistá jsou hotové.
-
-
V čem pečivo skladovat?
Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.
Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).