Tento sirup ocení nejen děti, ale i dospělí. Můžete si z něj připravit vynikající kakao. Stačí ho přidat do horkého či studeného mléka a promíchat. Dá se také použít na polití různých dezertů, zmrzliny či palačinek jako čokoládový toping.
Je vhodný i pro ty, co mají alergii mléko, žádné mléko totiž neobsahuje. Pro přípravu kakaového nápoje stačí nahradit kravské mléko za mléko rostlinné – skvělé je mandlové mléko nebo vanilkové sójové.
Tento recept je inspirovaný Granko sirupem. Říkala jsem si, že je to skvělý nápad, tak jsem si ho také musela vyrobit:-).
Suroviny:
- 300g krupicového cukru
- 360g vody
- 90g hořkého kakaa
- Volitelně: 1 lžička vanilkového extraktu
- Velká špetka mořské soli
Postup:
Všechny suroviny dejte do hrnce a vařte za stálého míchání 5 minut. Teplotu nastavte na střední, ať se sirup nevaří moc zprudka. Sirup začne za chvilku houstnout..
Odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
Přelijte do sklenice a uzavřete.
Poznámka: Kdyby sirup v lednici moc zhoustnul, znamenáte to, že se vařil moc dlouho nebo na vysokou teplotu. Přidejte do něj trošku vroucí vody a tím ho nařeďte. Možná bude nutné sirup krátce zahřát.
Množství: cca 500ml sirupu
Jak se sirup používá:
Horké kakao: sirup nalijte do horkého mléka a promíchejte. Není nutné vařit, stačí smíchat s horkým mlékem.
Studený nápoj: sirup nalijte do skleničky mléka a dobře rozmíchejte. Pokud je sirup hodně hustý, trochu ho nařeďte vroucí vodou. Pomůže také rozmíchat sirup v trošce mléka a pak teprve zalít mlékem. Nebo mléko a sirup nalijte do misky, promíchejte metličkou a přelijte do sklenice. Je to hodně o vychytání konzistence, když se povede, jde rozmíchat snadno.
Dávkování: je libovolné. Vyzkoušejte a uvidíte, kolik sirupu vám vyhovuje😊.