Máte rádi sezamky? My také!

Zjistila jsem, že se dají snadno vyrobit a od té doby už je nekupuju, ale vyrábím. Na jejich výrobu budete potřebovat jen sezam, cukr a trochu medu. To je vše. Celé je to jedna velká rychlovka – karamel, který si připravíte z cukru dost rychle tuhne, takže je třeba hned smíchat a vyválet . Ten spěch ovšem stojí za to a proto ho ráda podstoupím zas a zas😊.  

Úžasná je nejen chuť sezamových tyčinek, ale i jejich trvanlivost. Při pokojové teplotě vám totiž vydrží několik měsíců. Tedy měly by vydržet několik měsíců… je mi jasné, že jak je vyrobíte, bude tak dlouhá doba nereálná. Nebojte, u nás je většinou sníme ještě než stihnou vychladnout:-D. Chutnají stejně jako ty kupované (spíš ještě lépe), takže pokud máte sezamové tyčinky rádi určitě recept vyzkoušejte.

 

Budete potřebovat:

  • 130g loupaných sezamových semínek – bílý sezam
  • 60g vody
  • 60g cukru
  • 10g medu
  • Pomůcky: malý hrnec, plech, pečící papír, stěrka nebo vařečka

 

Postup

Vodu, cukr a med přiveďte bez míchání k varu. Míchání způsobuje krystalizovaný cukru, takhle zůstane sirup průhledný. Pokud je to nutné promíchejte, ale jen párkrát. 

Vařte 5-6 minut na střední stupeň až se z cukru stane zlatý karamel. Potřebujete dosáhnout teploty 157 stupňů. Jestliže nemáte teploměr, můžete karamel odstavit, udělat kapku na pečící papír nebo jiný povrch. Když kapka po vychladnutí ztvrdne, je karamel hotový. Karamel má být zlatý a ne hnědý. Momentálně také nemám teploměr, takže to dělám od oka.

Sezam okamžitě po odstavení hrnce nasypte do karamelu a promíchejte. Pracujte rychle, protože směs velice rychle ztuhne.

Sezamovou směs vyklopte na pečící papír – doprostřed papíru.

Papír ohněte přes směs a válečkem vyválejte. Směs lze válet pouze dokud je hodně teplá. Válečkem přitlačte a vyválejte směs na co nejtenčí plát. Neřešte, že okraje nejsou rovné, na to není čas:-). Okraje si pak doupravíte nožem. 

Sezamky nakrájejte nožem na obdélníčky a nechte vychladnout. Vychladlé sezamky přendejte do uzavřené dózy.

  

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené krabičce

Trvanlivost: několik měsíců