Lotusky jsou kořeněné sušenky s karamelovou příchutí. Bohužel je zatím neumím upéct tak jsem alespoň přemýšlela nad tím, jak využít jejich vynikající chuť. Nedávno se mi konečně povedla karamelová omáčka tak jsem si jí šla zopakovat. Každou sušenku jsem namazala karamelem, přidala špetku mořské soli aby byla chuť výraznější a přiklopila další sušenkou. Všechno se k sobě tak hodí a do toho ještě ten slaný karamel. No co vám budu povídat, byla to dobrůtka.

Suroviny

  • Lotus sušenky
  • Karamelová omáčka nebo Salko karamel v plechovce
  • Mořská sůl pro slaný karamel

Příprava

  1. Každou druhou sušenku potřete poctivou vrstvou karamelu.
  2. Přidejte špetku mořské soli pro zvýraznění karamelové chuti.
  3. Karamel přiklopte druhou sušenkou a lehce přitiskněte.
  4. Opakujte postup s dalšími sušenkami dokud nebudete mít požadovaný počet sušenkových sendvičů.

 

Recept na karamelovou omáčku:

  • 400g cukru
  • 240ml smetany ke šlehání pokojové teploty
  • 170g másla pokojové teploty
  • Cukr bez míchání roztavte v malém nepřilnavém hrnci. Občas kroužením rozlijte do stran tak aby se nepřipaloval. Snažte se cukr nemíchat, ale pokud je to nutné tak cukr trošku promíchejte. Zjistila jsem , že omáčka i karamel se mi nejvíce podaří v malém hrnec (používám granitový hrnec). Také se tak lépe měří teplota.
  • Cukr zahřejte na 175 stupňů pak rychle přidejte máslo na kousky a míchejte. Při měření se nedotýkejte dna aby nebyla teplota zkreslená. Odstavte a ihned přilijte smetanu. Míchejte. Pokud není cukr rozpuštění vraťte na plotnu a zahřívejte do rozpuštění cukru za stálého míchání.
  • Máte v karamelu hrudky? Přeceďte ho přes cedník a hrudky co vám v něm zůstaly roztavte s troškou mléka nebo vody a přidejte ke zbytku omáčky.