Segedínský guláš dělám nejčastěji v pátek, když chci mít uvařeno na celý víkend. Příprava není dlouhá, většinu času se guláš vaří na plotně a stačí ho občas zkontrolovat. Výsledkem je velký hrnec výborného guláše. Tento recept nesmí chybět žádné správné hospodyňce. Při pátrání jsem zjistila, že mi na stránkách chybí, a tak tu chybu dnes napravím.

Receptů na segedín je snad tolik, kolik je lidí. Tedy co recept, to originál. Jak ho tedy dělám já? Do segedínu používám vepřové maso, kysané zelí, cibuli, kmín a také hodně mleté sladké papriky. Nakonec do něj přidám zakysanou smetanu. Někdy zakysanku vyměním za smetanu ke šlehání nebo smetanu na vaření. Guláš je pak jemnější a méně kyselý. Záleží na tom, na co máme doma zrovna chuť.  Knedlík dělám domácí. Máme raději kynutý knedlík bez housek, recept na něj najdete dole. Guláše je dost, aby pro nás dva vystačil na několik dní. Většinou ho připravuji na víkend, abych se mohla věnovat jinému programu, než je vaření.

Segedínský guláš je jídlo, které nikdy nezklame. Příprava je vlastně velice snadná a uděláte s ním radost celé rodině!

 

Segedínský guláš:

  • 1500ml vody
  • 800g vepřového masa (můžete použít maso na guláš, vepřovou plec anebo vepřovou kýtu, pokud máte raději maso libové) – já jsem použila vepřovou plec
  • 1 sklenice bílého kysaného zelí
  • 200g zakysané smetany
  • 150g cibule
  • 30-40 gramů cukru
  • 30g hladké mouky
  • 30 gramů soli (4 lžičky)
  • 25g mleté sladké papriky – maďarské (9 lžiček)
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 a ½ lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžičky Bird eye chilli prášku Chilli doctor (lze vynechat)

 

Pomůcky

Na odměřování lžiček používám tyto lžičkové odměrky. Je to skvělý pomocník, když chcete pokaždé dosáhnout stejného výsledku. V sadě je odměrka na 1 polévkovou lžíci, ½ lžíce, 1 lžičku a ½ lžičky. Každá lžička je trochu jiná a proto raději sázím na jistotu:-).

 

 

 

 

 

Příprava:

Maso očistěte a nakrájejte na 2cm kostky.

Cibuli nakrájejte na kostky (já používám ruční sekáček, abych si ušetřila slzení) 

V hrnci zahřejte olej nebo sádlo. Nasypte do ní cibuli a opékejte 2 minuty.

K cibulce přidejte maso. Za stálého míchání opékejte, až maso zezlátne. Tedy asi tak 5 minut.

Maso zasypte mletou sladkou papriku, kmínem a promíchejte.

Nechte minutu rozvonět a zalijte horkou vodou. Aby se maso nepřestalo vařit, použijte vroucí vodu z rychlovarné konvice namísto studené. Nebo alespoň tu nejteplejší vodu z kohoutku, stále lepší než studená.

Guláš vařte 60 minut.

Kysané zelí dejte do síta a krátce propláchněte, aby nebylo tak kyselé. Nechte okapat.

Po 60 minutách přidejte do omáčky zelí. Vařte dalších 20 minut.

Pro zahuštění guláše rozmíchejte hladkou mouku ve vodě (cca 50ml). Rozmíchejte všechny hrudky a poté za stálého míchání vlijte do guláše.

Nyní do guláše přidejte sůl a pepř (já přidala ještě chilli prášek). Promíchejte a odstavte. Kdyby omáčka byla moc hustá, přidejte do ní ještě trochu vody. Guláš vařte ještě 5-10 minut.

Nakonec přidejte zakysanou smetanu (měla by mít pokojovou teplotu).

 

Kynutý knedlík

Recept na kynutý knedlík. Z této dávky uděláte 2 velké šišky chleba. Nakonec jsem ještě musela přidělat. Celkem jsme na 1 hrnec guláše spotřebovali 4 šišky knedlíku.

 

Množství: 2 velké šišky knedlíku

  • 600g hrubé mouky
  • 315g vlažného mléka (300ml)
  • 15g soli (2 lžičky)
  • 11g sušeného droždí (3 lžičky)
  • 1 lžička cukru
  • 2 vejce vel. M

 

  1. Nejdříve si připravte kvásek. Smíchejte vlažné mléko se sušeným droždím a cukrem. Promíchejte a nechte 10 minut stát (nezakryté).
  2. Poté přidejte zbytek: hrubou mouku, sůl a vajíčka. Promíchejte.
  3. Knedlík nechte kynout 60 minut. Někdy ho nechávám kynou i dvě hodiny.
  4. Těsto znovu propracujte a pak z něj vytvarujte 4 šišky. Pokud je povrch hodně popraskaný, můžete si namočit ruce a knedlík uhladit. Hladký povrch bez prasklin, zabrání popraskání knedlíku při vaření. Šišky obalte v hrubé mouce, aby nelepily.
  5. Knedlíky nechte dalších 10 minut kynout. Mezitím si přiveďte k varu velký hrnec s vodou a trochou soli.
  6. Knedlíky vařte po jedné šišce nebo maximálně po dvou. Při vaření zdvojnásobí svůj objem.
  7. Vařte 20 minut. Zkuste, jestli je knedlík hotový, případně ještě chvilku dovařte.
  8. Postupně uvařte i zbytek knedlíků.