Salát Coleslaw miluju ode dne, kdy jsem ho poprvé v životě ochutnala (bylo to v KFC). Jelikož jsem měla koupeného hodně zelí – akorát jsem se ho chystala nakládat…říkala jsem si, že by byla škoda Coleslaw neudělat.
Je to zajímavé, jak se chutě mění. Dříve mi Coleslaw z KFC přišel jako ten nejlepší salát pod sluncem. Trvalo mi hodně pokusů, než jsem si ten domácí vychytala tak, aby chutnal jako ten z KFC. To už je ale hodně let zpátky. Včera jsme zrovna jeli kolem KFC, tak jsem se tam po několika letech zastavila a koupila si Coleslaw salát na porovnání s tím mým. Ochutnala jsem je – jsou si dost podobné , ale ten originál mi přijde takový suchý, já tam mám víc dresinku. Jelikož mi vyhovuje více dresinku, vyhrál u mě ten domácí:-).
Ani nevíte, jakou z toho mám radost. Recept jsem dávala dohromady hodně dlouho, než jsem byla spokojená. Teď jsem zjistila, že mi domácí Coleslaw chutná víc než salát, který jsem brala jako ten nejlepší ze všech. A ještě jedna výhoda tu je – nemusíte na sobě šetřit, je to levná záležitost, takže si udělejte rovnou celou mísu:-P.
Suroviny:
- 460g nahrubo nastrouhaného bílého zelí
- 50g mrkve (1 menší)
- 100g majonézy (používám jen Poličanku, není tak kyselá)
- 40g krupicového cukru
- 25g cibule
- ¾ lžičky plnotučné hořčice
- 1 a ½ lžičky soli (12 gramů)
- ¼ lžičky pepře
Volitelně: 1-2 lžičky vinného octa (já tentokrát dala 1 lžičky červeného)
Postup
Ze zelí okrojte 460 gramů, tedy cca čtvrtku. Ze zbytku jsem udělala kysané zelí.
Zelí nastrouhejte na struhadle nahrubo.
Mrkev oloupejte a nakrájejte na nudličky. Já místo nože používám škrabku, která umí dělat i malé hranolky (mám jí z Tescomy tolik let, že už to ani nespočítám:-).
Zbytek surovin smíchejte v misce a nechte chvilku odstát, aby se cukr zcela rozpustil. .
Nastrouhané zelí a mrkev dejte do velký mísy a zalijte připraveným dresinkem. Dobře promíchejte.
Chutná dobře hned anebo ho můžete dát odležet na později. Já to ale nikdy nevydržím a pustím se do něj rovnou:-D. I když dobře vychlazený má také své kouzlo:-).