Jednoduché rýžové placky, které se vám budou hodit jako příloha k jídlu. Na jejich přípravu budete kromě vody a soli potřebovat pouze jednu surovinu-rýžovou mouku. Použijte hladkou rýžovou mouku. Mouka je bezlepková, protože je vyrobená pouze z rýže. Placky jsou velice lehké a určitě se nemusíte bát, že když jich sníte hodně přiberete😊. Po trošce rýže snad nepřibere nikdo.
Tyto placky jsem dělala poprvé, ale určitě je zase udělám. Placky všeho druhu máme doma moc rádi. K polévce, indické kuchyni, ale i k té české anebo jen tak samotné, s kouskem ghíčka a soli. Na konci receptu najdete odkaz na placky cizrnové.
Minulý týden mi přišel balíček z Biosféry, kde byla cizrnová i rýžová mouka. Placky z těchto muk jsem chtěla vyzkoušet už dlouho, tak jsem udělala rovnou oboje. K tomu jsem uvařila bramborové sabdží. Jsou to uvařené brambory, které se na pánvi opečou s indickým kořením a podlijí zeleninovým vývarem. Recept na bramborové sabdží se dozvíte v letním speciálu plném světové kuchyně. Bude to hodně zajímavé, takže se máte na co těšit😊.
Suroviny:
- 100g vody (studené)
- 70g hladké rýžové mouky
- Špetka soli
Hladkou rýžovou mouku seženete na Biosféře: www.biosfera.cz
Postup:
V malém hrnci nebo pánvičce (ideálně s nepřilnavým povrchem) zahřejte vodu s rýžovou moukou. Nejdříve ji ve vodě dobře rozmíchejte a pak teprve zapněte sporák.
Za stálého míchání vařte do zhoustnutí, trvá to 1-2 minut. Těsto se začne odlepovat od pánve. Raději používám nepřilnavý hrnec, pro tyhle recepty je ideální.
Odstavte a nechte chvilku vychladnout, ať si nespálíte ruce. Rýžová mouka je bezlepková a díky svaření s vodou máte krásné těsto se kterým můžete pracovat, jako kdyby obsahovalo lepek.
Vál podsypte rýžovou moukou. Z těsta udělejte 6-8 kuliček. Z něj vyválejte malé placky. Nedělejte je moc tenké, jinak se budou trhat. Kdyby se vám roztrhly, promíchejte je s troškou moukou a znovu vyválejte.
Placky rovnou upečte, ať se vám nepřilepí k válu. Zahřejte si pánev a placky z obou stran opečte. Až těsto lehce zezlátne, otočte. Pokud nemáte nepřilnavou pánev, osmažte placky na trošce ghíčka.
- Placky podávejte teplé či studené. Zbytek můžete uložit v uzavřeném obalu do lednice. Kdyby byly tvrdší, dejte je na chvilku ohřát do mikrovlnky nebo na napařováček.
Neodolala jsem a hned k snídani jsem si placky připravila. Byly výborné i tak, ale přece jenom – nějaká finta bude v tom, aby se placky po otočení pěkně nafoukly. Jaká, prosím? Čtvrtá ze šesti byla ta vysněná. Ale proč před tím ani potom nee, netuším. Napovíte mi, prosím?
Krásný den
Jsem ráda, že placky chutnaly. Bohužel si nejsem jistá, jak to udělat, aby se tak pěkně nafoukly. Občas se mi nafouknou, občas ne…možná trochu jiná teplota? Když jsem minule dělala smažené placky v oleji, nafouklo se mi jich jen pár, zřejmě se mi povedlo dosáhnout ideální teploty. Tady to bude asi něco podobného. Jestli přijdu na to, v čem je fígl, dám určitě vědět.
Omlouvám se, že vám více neporadím.
Verča