Domácí rýžovou kaši si můžete snadno a o dost levněji vyrobit doma. Budete k tomu potřebovat jen obyčejnou bílou rýži. Rozmixovat sušenou rýži v mixéru je skoro nemožné a proto se nejdříve musí namočit. Po namočení a krátkém usušení ale není mixování žádný problém. Během chvilky budete mít v mixéru nadýchaný rýžový prášek (mouku). Před uložením se ještě musí zahřát aby se vypařila voda. Získáte ta instantní rýžovou kaši bez jakýkoliv přísad navíc i bez lepku. Namletím rýže vznikne rýžová mouka a přesně to samé je i kupovaná rýžová kaše. Jenže kupovaná kaše je často extrudovaná nebo mimo rýžové mouky obsahuje i velké množství cukru a proto je domácí kaše zdravější variantou. Chutná skvěle uvařená z mléka i vody. Můžete jí posypat čerstvým ovocem nebo připravit jako krupicovou kaši.
Suroviny
Na 10 porcí budete potřebovat:
- 300g bílé rýže*
*používám dlouhozrnou nebo kulatozrnou, ale funguje to se všemi druhy bílé loupané rýže
Příprava
- Rýži v sítu dobře propláchněte studenou vodou
- Přesypte ji do misky a zalijte dvojnásobným množstvím vody (nemusí to být přesně, prostě ji ponořte)
- Rýži nechte máčet přesně 1 hodinu. Nastavte si minutku, kdyby se rýže namáčela zbytečně dlouho mohla by se úplně rozpadnou (pak by se s ní špatně pracovalo).
- Přeceďte a nechte chvilku okapat..
- Na linku si rozložte utěrku a namočenou rýži na ni rozdrobte. Rýže by měla být dostatečně měkká aby jí stačilo trochu promnout mezi prsty a sama se rozláme na kousky. Nechte 35 minut schnout. Je potřeba aby jen oschla, nesmí se vysušit úplně.
- Rýži přesypte do mixéru a mixujte dokud nezačne prášit. Pokud nejde rozmixovat vůbec vysypte ji a nechte dalších 15 minut schnout, znamená to, že je ještě moc mokrá.
- Rýžový prášek prosijte a to co zbyde v sítu znovu rozmixujte.
- Na sporáku si zahřejte na nejnižší teplotu větší pánev (nasucho). Rýžový prášek na ní nasypte a za stálého míchání vařte dokud nepřestane z mouky stoupat pára. Tím vypaříte z mouky všechnu vodu. Po vypaření vody získáte bílý a sypký prášek (rýžovou mouku). Dávejte pozor aby prášek nezhnědl. Další možnost je rozložit prášek v tenké vrstvě na utěrku a nechat 8-12 hodin schnout. Občas můžete promíchat. Je to zdlouhavější, ale také to funguje.
- Před uložením do dózy se ujistěte že je prášek na dotek úplně suchý. Také ho před uložením nechte zcela vychladnout.
Příprava kaše:
- 15g rýžového prášku (mouky)
- 150ml vody nebo mléka
- Cukr nebo jiné sladidlo podle chuti
Kaši rozmíchejte ve studeném mléce nebo vodě
Přiveďte k varu a vařte po dobu cca 2-5 minut na střední teplotě(do zhoustnutí).
Podávejte zdobené ovocem, semínky nebo ořechy.
Recepty na kaše:
Bezlepková instantní chia kaše: https://www.zijemehomemade.cz/bezlepkova-instantni-chia-kase/
Jahodovo banánová smoothie bowl: https://www.zijemehomemade.cz/jahodovo-bananova-kase-nevarena/
Ovesná kaše s chia semínky: https://www.zijemehomemade.cz/ovesna-kase-s-chia-seminky-3/
Bezlepková ovesná kaše s jahodami: https://www.zijemehomemade.cz/bezlepkova-ovesna-kase-s-jahodami-co-se-pres-noc-uvari-sama/
Jahodová ovesná kaše: https://www.zijemehomemade.cz/ovesna-kase-jahodova-nevarena/
Třešňová ovesná kaše: https://www.zijemehomemade.cz/ovesna-kase-tresnova-bez-vareni/
Bezlepková ovesná kaše- třešňová: https://www.zijemehomemade.cz/bezlepkova-ovesna-kase-tresnova-bez-vareni/
Instantní kaše z pytlíku rýže: https://www.zijemehomemade.cz/instantni-kase-z-pytliku-ryze/
Jahodová smoothie bowl: https://www.zijemehomemade.cz/jahodova-smoothie-kase/
Chia ovesná kaše pro vegany: https://www.zijemehomemade.cz/chia-ovesna-kase-pro-vegany/
Rýžová kaše pro vegany: https://www.zijemehomemade.cz/ryzova-kase-pro-vegany/
Rýžová kaše: https://www.zijemehomemade.cz/ryzova-kase/
Instantní ovesná kaše s chia semínky: https://www.zijemehomemade.cz/ovesna-chia-kase-instantni/
Instantní rýžová krupicová kaše: https://www.zijemehomemade.cz/instantni-krupicova-kase-z-ryze
Rýžová krupicová kaše: https://www.zijemehomemade.cz/ryzova-krupicova-kase/
Instantní proteinová jáhlová kaše: https://www.zijemehomemade.cz/instantni-proteinova-jahlova-kase/